Opština Crveni Krst daje 10.000 evra za kafane, komisija ocenjivala estetiku i ukus jela

Izvor: JužneVesti.com, 05.Avg.2020, 08:04

Opština Crveni Krst daje 10.000 evra za kafane, komisija ocenjivala estetiku i ukus jela

Pet kafana je izabrano na tenderu niške Opštine Crveni Krst za pripremu jela za opštinare i njihove goste, a u ponudi su roštilj, domaća i internacionalna kuhinja, pečenje i riblji specijaliteti. Za sve to iz budžeta izdvaja se 1,2 miliona dinara, a predsednik Opštine Miroslav Milutinović kaže da će pola miliona otići na ketering.

Niške kafane u prethodnih mesec dana slale su svoje ponude Opštini i to u 6 kategorija, a na kraju je komisija odlučila da posao sklopi >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << sa 5 različitih ugostiteljskih objekata.

Opštinari će “na potpis” moći u “Galiju” ako im je do pečenja, za riblje specijalitete zadužen je “Amerikanac”, internacionalna jela će jesti u kafani “Tri fenjera”, domaću kuhinu u “Staroj kuburi”, a za roštilj i ketering izabrana je “Trpeza In”.

Odluka o izboru kafanaPosao komisije, sudeći po tabeli bodovanja uopšte nije bio lak, jer su morali da boduju estetiku i izgled jela, ali i ukus i kvalitet ponuđenih porcija.

Za svaku kategoriju u ponudi je bilo u proseku po 6 kafana, a članovi komisije su ocenjivali sa od 3 do 5 bodova.

Pored jela kontrolisani su i higijenski uslovi, ekonomičnost rada i pravilna upotreba sredstava za rad.

Na kraju, izabrani su pomenuti objekti, a svaka kategorija vredi 140.000 dinara, dok se za ketering izdvaja pola miliona dinara.

Predsednik Opštine u tehničkom mandatu Mirosalv Milutinović kaže da je ketering najskuplji jer je to za dva bitna događaja - opštinsku slavu i Dan opštine.

500.000 je ketering za proslave, za Dan opštine i slavu Sveti Marko. Po 250.000 dinara - kaže Milutinović.

On tvrdi da ne zna ni koje su sve kuhinje u ponudi, niti mu je jasno zašto toliki izbor.

Ma šta će nam to. Čudi me da ima i za to. Ne znam stvarno. Tako je neko napisao da to mora da bude i mi smo odradili - kaže Milutinović.

Učesnici na tenderu još mogu da se žale, tvrdi Milutinović, tako da odluka o izboru ugostiteljskih objekata još nije konačna.

Prema zvaničnoj dokumentaciji, istu suma novca građana, Opština je za kafane izdvojila i prošle godine.

Odluka o gorivuNeposredno pre tendera za kafane, Opština je sprovela tender za nabavku goriva za službena vozila. Na tender se jedini javio NIS i on je i dobio posao, ali će za nabavku goriva biti potrošeno manje novca nego za kafane, ukupno 1.004.513,10 dinara bez PDV-a.

Opština Crveni Krst je niška opština sa najviše površine u ruralnom delu, a mnoga sela imaju problem sa pijaćom vodom i nemaju kanalizacionu mrežu. Cisterna sa pijaćom vodom je i danas u Rujniku, bez vode su i meštani Delničke ulice, a donedavno je naselje Šljaka iza Opštine svakog dana bilo bez vode zbog loših instalacija.

Jedna od najstarijih ulica u Opšini, donedavno pod imenom Sarajevska, a sada Ulica 63. padobranske brigade pre 4 godine asfaltirana je do pola i tu se stalo.

Ukupan budžet Opštine za ovu godinu je 173 miliona dinara.

Pre nekoliko godina 1,1 milion dinara na kafane je dala Opština Pantelej, jedna od najsiromašnijih u Srbiji prema zvaničnim statistikama.

Za razliku od Crvenog Krsta, gde su ugostitelji birani po kategorijama, u Panteleju su u konkursnoj dokumentaciju imali čitave menije i spiskove jela koje kafana koja pobedi mora da isporuči.

Pored toga, osim kafana po Nišu, Nišlije i Pantelejci koji pune budžet, opštinarima su platili ishranu i ugostiteljskom objektu na auto-putu Beograd - Niš i jednom restoranu u Zemunu.

Opština Niška Banja je prošle godine sklopila ugovor vredan 500.000 dinara sa kafanom koja ne postoji. Ove godine Opština Niška Banja, kako kaže predsednik u tehničkom mandatu Dejan Jovanović, nije raspisivala tender za ugostiteljske usluge i neće novac iz budžeta trošiti za ove namene.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.