Izvor: JužneVesti.com, 05.Jul.2023, 15:01

Opet pokvarena magnetna u novom Kliničkom u Nišu, ali sada nije u garanciji - ona zbog koje su rušili zid

Od kraja juna ne radi aparat za magnetnu rezonancu u novoj zgradi UKC Niš, zbog koga je rušen tek izgrađen zid, a ovo je minimum treći put da se magnet kvari od kada je 2017. godine kupljen za 1,6 miliona evra. Pošto više nije u garanciji, nadležni čekaju da im odobre novac za popravku, ali nisu precizirali koji kvar je u pitanju, te nije poznato koliko će ih koštati i kada će pacijentima opet biti dostupan. Do tada kažu da u staroj zgradi magnet normalno funkcioniše, pa zaposleni >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << rade neprestano u tri smene.

Zbog magneta rušen tek izgrađen zid nove zgrade 2017. godine, on se kvario već više puta; foto: KC Niš Aparat za magnetnu rezonancu je nabavljen na spornom tenderu 2017. godine za čak 1,6 miliona evra, a da bi magnet uneli u tek izgrađen Klinički centar - "na kratko" je tada srušen zid na južnoj strani.

Nije korišćen ni godinu dana kada se prvi put pokvario 2018. godine, ali su tada nadležni rekli da ima 2 godine garancije i posle nekoliko nedelja je popravljen. Ponovo nije radio početkom 2021. godine i tada je UKC Niš nekoliko dana bio bez ijednog magneta, uz objašnjenje da je razlog bio nagli nestanak struje.

Ovo je treći put za manje od 6 godina da je novi aparat u kvaru, na šta su se pacijenti žalili od prošle nedelje. U novom UKC Niš aparat ne radi od kraja juna, nepoznato kada će biti popravljen; foto: JV/P. B.

Magnetna rezonanca u novom Kliničkom centru ne radi od prošlog ponedeljka. To saznate kada stignete na zakazano snimanje. Niko se nije potrudio da pacijente sa zakazanim terminima obavesti da ne dolaze. Kada će biti popravljeno? Ne zna se. Šta da radimo? Zovite telefonom i raspitujte se. Jednog dana biće popravljen. Da li možemo na magnet u starom delu KC? Njemu je pokvaren deo koji meni treba za snimanje, tako da ne može - pišu pacijenti.

Novinari Južnih vesti od petka čekuju odgovore UKC Niš na pitanja građana, a tek danas su dostavljeni odgovori, ali ne svi.

Nije poznato koji je sada kvar u pitanju; foto: KC Niš Jeste potvrđeno da novi magnet u novoj zgradi Kliničkog ne radi zbog kvara, ne preciziraju šta se pokvarilo, već samo da se to desilo "krajem druge polovine prošlog meseca".

Nakon obaveštenja tehničke službe UKC Niš, Uprava naše zdravstvene ustanove, uredno i promptno je obavestila resorno Ministarstvo i nadležne, kao osnivača, te očekujemo da nakon odobrenja sredstava za popravku istog i taj aparat vrlo brzo bude ponovo u funkciji i na usluzi svim pacijentima koji gravitiraju ka niškom Univerzitetskom kliničkom centru - odgovaraju iz Uprave.

Uveravaju da je netačna informacija da se ne obavljaju dijagnostički pregledi na aparatu za magnetnu rezonancu u UKC Niš, jer magnet u staroj zgradi potpuno normalno funkcioniše.

Takođe odgovaraju da prema poslednjim informacijama - svi pacijenti koji imaju zakazane termine obavljaju preglede po već unapred utvrđenom rasporedu, a zaposleni zdravstveni radnici u Centru za radiologiju zato rade neprestano, odnosno u tri smene, kako bi svima bila pružena zdravstvena usluga. U starom delu UKC Niš zaposleni rade u tri smene; foto: Vanja Keser

S tim u vezi, a kako bi svi zakazani pacijenti bili pregledani u terminu, ali i niški osiguranici i pacijenti koji su već hospitalizovani u UKC Niš, Centar za radiologiju je na vreme obavestio sve okolne zdravstvene ustanove, da svojim pacijentima, dijagnostičke preglede ove vrste, dok aparat ne bude popravljen, zakazuju u drugim okolnim zdravstvenim centrima - navode iz Uprave.

Novinari su zbog trećeg kvara u 6 godina rada novog magneta uputili UKC Niš zvaničan Zahtev za pristup informacijama o detaljima u vezi sa kvarovima.

Podsetimo, nije poznato koliko je pacijenata na listama čekanja za dijagnostiku magnetnom rezonancom u UKC Niš, ali su nadležni ranije rekli da su od početka godine do 6. juna oba aparata radila bez prekida, kao i da na usluge MR i CT dijagnostike pacijenti čekaju od 2 do najviše 58 dana.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Pokvarena magnetna rezonanca u novom UKC Niš, ne saopštava se kada će ponovo raditi

Izvor: Danas, 05.Jul.2023

Aparat za magnetnu rezonancu u novom Univerzitetkom kliničkom centru Niš ne radi zbog kvara od kraja prošlog meseca, potvrdili su danas u toj zdravstvenoj ustanovi.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.