Operacije kuka i kolena u Nišu zakazane i za 2025, iz UKC-a kažu smanjiće čekanje na jednu godinu

Izvor: JužneVesti.com, 09.Dec.2023, 19:10

Operacije kuka i kolena u Nišu zakazane i za 2025, iz UKC-a kažu smanjiće čekanje na jednu godinu

Prema podacima RFZO-a, 860 pacijenata trenutno čeka ugradnju kuka i kolena u Nišu, a nekima je operacija zakazana tek za 2025. godinu. Iz UKC-a kažu da je na Ortopediji ove godine urađeno 1.850 operacija i da će period čekanja smanjiti na jednu godinu. Smanjenju liste čekanja trebalo bi da doprinese nova oprema koju je doniralo Ministarstvo zdravlja, a koja treba da omogući istovremeni rad u tri operacione sale.

Ugradnju bescementne proteze kuka u Nišu trenutno čeka 153 >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << pacijenta, prvi je upisan na listu još aprila prošle godine, a poslednja zakazana operacije za sada je februar 2025.

137 osoba je na listi čekanja za ugradnju hibridne proteze kuka. Prvi je upisan na listu marta 2022, a termin poslednje zakazane operacije je takođe februar 2025.

Najveća gužva je na listi čekanja za ugradnju proteze za koleno, gde čak 570 pacijenata čeka, neki više od tri i po godine (od marta 2020.). Poslednja ugradnja za sada je zakazana za jun 2025.

Iz UKC-a kažu da je na Klinici za ortopediju i traumatologiju “Akademik prof. Dr Milorad Mitković” do sada ove godine urađeno 1.850 operacija i da se očekuje da ih do kraja godine prvi put bude 2.000.

U prvim mesecima sledeće godine krenuće pozivanje pacijenata sa liste čekanja upisanih u prvoj polovini 2023. godine. To znači da će period čekanja za operaciju ugradnje veštačkog zgloba biti oko godinu dana - kaže rukovodilac te Klinike Ivan Micić.

Klinika je od Ministarstva zdravlja dobila električni motorni sistem sa priborom za ugradnju primarnih proteza kuka i kolena, kao i dopunske komplete za postojeće korisnike električnih motornih sistema.

Klinika je od Ministarstva zdravlja dobila još jedan sistem za sečenje i bušenje kostiju koji, uz postojeća 2 sistema dobijena takođe od Ministarstva prethodnih godina, omogućuju neprekidni rad u operacionim salama bez čekanja na sterilizaciju, kao i istovremeni rad u 3 operacione sale. Time će se povećati broj operacija, kako preloma, tako i operacija ugradnje veštačkih zglobova - navodi Micić.

Dodaje da će biti skraćeno i vreme čekanja za ugradnju endoproteze kuka i kolena, kao i da će kvalitet biti jako dobar.

I Klinika za dečiju hirurgiju, ortopediju i traumatoogiju dobila je opremu, kako kaže zamenica rukovodioca te Klinike Ivona Đorđević, prvi put od 2001. Klinika je obnovljena opremom tog tipa.

Reč je o najmodernijim setovima za lečenje ortopedskih oboljenja i zbrinjavanje koštano-zglobne traumatologije kod pedijatrijskih pacijenata. U setu je baterijski motorni sistem sa priborom za mikrohirurške operacije i baterijski motorni sistem sa priborom za ugradnju primarnih proteza kuka i kolena, kao i baterijski motorni sistemi sa priborom za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju, što će nam značajno olakšati rad, budući da je reč o frekventnoj patologiji - ističe Đorđević.

Iako su, nakon kardiohirurga, i niški ortopedi počeli da operišu van smene bez naknade, ortopedske liste čekanja čine više od polovine celokupne liste čekanja Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu.

Klinika za kardiohirurgiju trenutno nema liste čekanja.

Sa druge strane, na Kardiologiji koronarografiju čekaju 424 pacijenta, poslednji je zakazan za mart naredne godine. Revaskularizaciju miokarda ugradnjom stenta na toj Klinici čeka 131 osoba, a poslednji zakazani termin je februar 2024.

Ugradnju trajnog veštačkog vodiča srca, koja se takođe obavlja na Kardiologiji, čekaju 24 osobe, poslednji zahvat zakazan je za januar naredne godine.

Operaciju katarakte sa ugradnjom mekog sočiva čeka 251 pacijent, a poslednji je zakazan za mart 2024.

Nastavak na JužneVesti.com...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.