Izvor: Medijski istraživački centar, 07.Mar.2012, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Onlajn biblioteke

Stipendisti kompanije Filip Moris, okupljeni u okviru studentskog projekta „Onlajn biblioteke“, danas su u Gimnaziji „Bora Stanković“ pustili u rad sistem za rezervaciju i pretraživanje knjiga u školskim bibliotekama putem interneta. Studenti su razvili poseban softver koji je bibliotekama niških gimnazija omogućio elektronsku katalogizaciju knjiga.
„Svesni zastarelog načina rada školskih biblioteka, činjenice da se evidencija knjiga i dalje vodi ručno, kao i da učenici >> Pročitaj celu vest na sajtu Medijski istraživački centar << ne znaju koji materijali/knjige su im na raspolaganju jer ne postoji lako-pretraživ katalog dostupnih naslova, došli smo na ideju „Onlajn biblioteke“. Zahvaljujući kompaniji Filip Moris koja nas je podržala kroz PECD program imali smo mogućnost da realizujemo svoju ideju i da primenom znanja sa fakulteta modernizujemo rad biblioteka u gimnazijama čiji smo i sami bili učenici“, rekao je Jovan Turanjanin, vođa studentskog projekta „Onlajn biblioteka“.
U projekat su uključene tri niške gimnazije: „Bora Stanković“, „Stevan Sremac“ i „9. maj“. Svaka biblioteka je za potrebe projekta dobila novi računar i prateću opremu, kao i neophodnu obuku bibliotekara.
Projekat „Onlajn biblioteke“ razvio je studentski tim „Evok“ (Energija, vizuja, obrazovanje, kreativnost), koji čine studenti Elektronskog i Mašinskog fakulteta u Nišu. Projekat je realizovan u okviru programa „Partnerstvo za obrazovanje i razvoj zajednice“ (PECD program) koji već osmu godinu za redom podržava kompanija Filip Moris.
Onlajn biblioteke- Razvojem softvera omogućena je efikasna elektronska katalogizacija školskih knjiga. Napravljena je baza podataka o svim postojećim knjigama čime je eliminisana potreba za vođenjem ručne evidencije. Knjige su obeležene jedinstvenim bar-kodovima tako da je proces izdavanja knjiga znatno ubrzan i pojednostavljen. Pored modernizacije školskih biblioteka i jednostavnijeg rada bibliotekara, korist od projekta imaju i gimnazijalci kojima je omogućeno onlajn pretraživanje i rezervacija knjiga, čak i putem Fejsbuk ili Tviter naloga, preko portala www.evokbiblioteke.rs. Sajt korisnicima omogućava da znaju šta im je sve od lektire, ali i od drugih knjiga na raspolaganju u školskoj biblioteci.

Nastavak na Medijski istraživački centar...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Medijski istraživački centar. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Medijski istraživački centar. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.