Odložena premijera povodom 40 godina rada Rikija Nedovića

Izvor: JužneVesti.com, 04.Maj.2023, 19:47

Odložena premijera povodom 40 godina rada Rikija Nedovića

Drama Seme koju je niški glumac Miroljub Riki Nedović napisao pre više od 30 godina, imaće pozorišnu premijeru u utorak, 9. maja, umesto u petak, 5. maja kada je prvobotno bila zakazana. Tragedija u Beogradu i dani žalosti razlozi su što će komad u kom glumi 15 glumaca imati premijeru sledeće nedelje, ali i što Riki Nedović, glumac koji obeležava 40 godina rada u teatru, nije želeo sada da priča o drami i jubileju.

foto: Narodno pozorište Niš Minutom ćutanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << zbog tragedije u Beogradu počela je konferencija na kojoj su bili autor i reditelj Miroljub Riki Nedović, upravnik Narodnog pozorišta Spasoje Ž. Milovanović i glumci koji su deo komada Seme.

Standardnog razgovora o predstavi i bogatoj i raznovrsnoj karijeri Rikija Nedovića nije bilo - situacija u kojoj se nalazimo to i nije dopuštala.

Žao mi je što smo u ovakvoj situaciji. Predstava koja treba da bude vrhunac rada, sada pada u vodu, ta radost o igri i stvaranju predstave. Pozivam sve da decu što više vodite u Lutkarsko pozorište i da više publike bude u Narodnom pozorištu. Pozorište svojim pričama mnogo više doprinosi da bude što manje ovakvih ili sličnih situacija, manje zla u društvu - rekao je Nedović.

foto: Narodno pozorište Niš Kako sam za sebe kaže "glumac po rođenju, dramski pisac po opredeljenju, a reditelj po ubeđenju, autor nekoliko romana i antologija priču o drami Seme, za koji kaže da nije lak komad, ostavio je za neke druge dane.

Tu je 15 sjajnih glumaca, a ja imam sreću da radim sa njima. Svako od njih je napravio odličnu ulogu, počev od Petra, momka koji nema nijednu rečenicu u komadu do glavnih uloga. Pozivam publiku da dođe na premijeru, 9. maja - dodao je Nedović.

Zbog tragedije u Beogradu i trodnevne žalosti premijera komada Seme je pomerena za 9. maj, a prva repriza je dan kasnije. Oni koji imaju karte za večeras, mogu ih iskoristiti 10. maja, a ko je imao ulaznicu za 5. maj - može komad gledati u utorak.

Premijera je svečarski čin i obeležavanje 40 godina rada Rikija Nedovića je svečarski čin. Dugo smo razmišljali i odlučili da sve pomerimo za narednu nedelju - rekao je Spasoje Ž. Milovanović, upravnik Narodnog pozorišta.

foto: Narodno pozorište Niš On je dodao da se nada da je jučerašnji događaj opomena društvu.

Želim, nadam se i molim da sve podele, agresije, čisto zlo koje kruži i provejava u društvu, da će stati i da ćemo jedni druge da uvažavamo koliko god se ne slažemo. Da se vratimo normalnim vrednostima, uvažavanju različitosti. Makar se nikad ne složili, da jedni druge poštujemo. Pozorište je umetnost koja to promoviše, ovde je uvek borba između dobrog i zlog i dobro na kraju pobedi - dodao je Milovanović.

U predstavi glume Danilo Petrović, Katarina Mitić Pavlović, Miroslav Jović / Dragan Boža Marjanović, Ivana Nedović, Stefan Mladenović, Nađa Nedović Tekinder, Marjan Todorović, Dragiša Veljković, Miloš Cvetković, Aleksandar Stevanović, Vesna Josipović, Natalija Jović, Marko Radojević i Petar Miljuš.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.