Odbornicima sa invaliditetom dodatna sredstva za angažovanje personalnih asistenata

Izvor: RadioCity.rs, 02.Dec.2020, 16:35

Odbornicima sa invaliditetom dodatna sredstva za angažovanje personalnih asistenata

Važna stvar za osobe sa invaliditetom i grad Niš, koji je drugi po veličini u Srbiji, jer je ovo pravo zagarantovano zakonom i ustavom Republike Srbije. Postoji u Beogradu i Novom Sadu i većim gradovima gde su odbornici sa invaliditetom bili još 2008. godine, izjavila je odbornica Jasmina Barać Perović.
Kako ističe Perović, u pitanju je pratilac za vreme Skupštine, koji će osobama sa invaliditetom pomoći da nesmetano učestvuje u svim aktivnostima.
 U Skupštini >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << grada ne postoji lift, pa je kako kaže, potrebna muška osoba koja može da iznese.
Mislim da je važno da se to zakonski reguliše i da osobe sa sto posto invaliditeta koje su zavisne od tuđe  pomoći, imaju mogćnosti da jednako kao i svi ostali odu do sale pristvuju skupštini, jave se za reč, izađu ispred i imaju svu pomoć drugog lica, rekla je Barać Perović.
Personalni asistent je, naglašava, potreban ne samo zaposlenima u skupštini i iz određenih stranaka, već i svima ostalima koji nemaju jednak pristup običnim aktivnostima.
U gimnaziji Stevan Sremac pre dvadeset godina nije postojala rampa. Kad svi odu na veliki odmor ja bih ostajala  sama, samo ko se sažali od drugara ostane u učionici, priseća se ona i dodaje da su ravnopranost i jednake mogućnosti jako bitne u 21. veku i da ne smemo da dozvolimo takve propuste.
Sredstva koja će biti izdvojena su 20 posto od ukupnog primanja na srednjem nivou, izjavio je Boban Džunić.
Ovo je jedan veliki korak za naš grad i nećemo se na tome zaustaviti. Da bi mogli da radimo na većim problemima kao što je zapošljavanje osoba sa invaliditetom , pristupačnost barijera i obrazovanje, moramo krenuti od početka - a to je da omogućimo da ljudi sa invaliditetom imaju sve mogućnosti za učešće, zakjučila je Jasmina Barać Perović.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.