Odblokirana deponija

Izvor: JužneVesti.com, 04.Nov.2014, 17:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odblokirana deponija

Stanovnici Belotinca, Ćurline i Knežice prekinuli su protest i pustili kamione JKP “Medijana” da istovare smeće na nišku deponiju, jer su iz Grada stigla uverenja da će njihovi problemi biti rešeni.

Posle skoro dvodnevnog protesta meštani sela najbližih niškoj deponiji, danas oko 14 sati, oslobodili su jedini put koji vodi na nišku deponiju.

Razgovori sa gradskim rukovodstvom urodili su plodom, a sve je to stavljeno na papir i, kako kaže predsednik Mesne >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << zajednice Belotinac Saša Miljković, trebalo bi da krene da se realizuje u narednih 15 dana.

Grad Niš preuzima da u narednih 15 dana nađe način da se mi priključimo na vodovodnu mrežu i da JKP “Naisus” nađe rešenje za probleme sa vodom u Belotincu i da se snabdevamo zdravom pijaćom vodom. 90 odsto uslova stanovnika Knežice i Ćurline je takođe ispunjeno. Ako se zahtevi ne ispune u predviđenim rokovima ponovo ćemo blokirati deponiju - kaže Miljković.

Miljković dodaje da su on i njegove komšije imale u vidu problem koji bi nastao u gradu neodvoženjem smeća i nisu hteli “grad da stave pred svršen čin”.

Obećanje da će Grad učiniti sve da pomogne meštanima Belotinca stiglo je i od gradonačelnika Niša Zorana Perišića.

- Uskoro će započeti izgradnja kraka vodovodne mreže u dužini od 800 metara iz pravca Donjeg Međurova kojim će biti omogućeno vodosnabdevanje meštana Belotinca. Poslednja istraživanja zemljišta na ovom potezu daju ohrabrujuće rezultate, jer zemljište na dubini od 30 santimetara nije zagađeno teškim metalima poput nikla i kadmijuma i njegov sastav je isti kao i u atarima gradskih opština Palilula i Crveni Krst - rekao je Perišić.

Podsetimo, glavni problem Belotinčana je zagađenost vode, kontaminirane teškim i organskim materijama koje kišnica spira sa deponije u kaptažu iz koje se selo napaja vodom.

Rešenje je prelazak na vodovodnu mrežu niškog “Naisusa” i to bi, nakon današnjeg dogovora u budućnosti i trebalo da se realizuje.

Sa druge strane, meštani Ćurline i Knežice u problem zagađene vode pre nekoliko godna rešili i deo su gradske vodovodne mreže, ali zbog starih cevi oni plaćaju uvećane račune za takozvani “rastur vode”. Ovim dogovorom bi taj dodatni namet trebalo da im bude ukinut.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.