Od januara trostruko manji porez za niške poljoprivrednike

Izvor: JužneVesti.com, 22.Nov.2017, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od januara trostruko manji porez za niške poljoprivrednike

Umesto na 8, koliko je bilo dosad, Niš i okolina biće podeljeni na 11 zona, što će, kako kaže sekretar Sekretarijata za lokalnu poresku administraciju Nina Ilić, dovesti do trostrukog smanjenja poreza na poljoprivredno zemljište, pa će i vlasnici parcela manje plaćati državi.

Sedma zona je, kaže Ilićeva, obuhvatala široko područje gradskog građevinskog i delom poljoprivrednog zemljišta, zbog čega je Grad imao veliki problem oko utvrđinja poreza na imovinu, što >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << su, dodaje rešili tako što su tu zonu podelili na 3.

Naš predlog je bio da se ta zona podeli na 3 zone. To je ona zona gde su ona bliža sela kao što su Pasi Poljana, Bubanj Selo, Matejevac, Hum. Sada imamo - tu gde je izgrađena zona naselja to je građevinsko zemljište, 7. a zona je oko izgrađenog naselja, to je takođe građevinsko zemljište, dok će 7. B biti nenaseljeno područje i to će biti klasirano kao poljoprivredno zemljište - rekla je Ilićeva.

Ona objašnjava da će na taj način prosečne cene biti dosta manje u odnosu na ovu godinu.

Recimo dosad je bila oko 1.500 dinara po kvadratnom metru za 7. zonu, a sada bi trebalo da bude oko 500 dinara, što je skoro trostruko manje - kaže Ilićeva.

Podsetimo, mnogim građanima u okolini Niša stigli su višestruko uvećani računi za porez na imovinu za njive i placeve koji su postali “građevinsko zemljište”. Oko ovoga su se na sednici niške Skupštine sukobili i gradonačelnik Niša Darko Bulatović i odbornici Demokratske stranke. Bulatović tvrdi da je za problem kriva Demokratska stranka, jer je “2011. promenila urbanistički plan”, dok u DS-u kažu da je upravo SNS povećao poreze 2014. Međutim, naposletku doneta je odluka da se poljoprivrednicima ipak smanji porez.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.