Od elektronskog otpada umetnica napravila mozaik sa motivima Niša

Izvor: JužneVesti.com, 11.Okt.2021, 16:11

Od elektronskog otpada umetnica napravila mozaik sa motivima Niša

Tvrđava, Ćele-kula, Čegar, Trg kralja Milana, spomen-park Bubanj, portreti cara Konstantina Velikog i vile Naise, neki su od motiva koji krase mozaik od elektronskog otpada, a koji je napravila umetnica Danica Maksimović. Ideju da od otpada pravi umetnost pronašla je u niskoj svesti o ekologiji, pa time želi da podstakne ljude da razmišljaju o očuvanju životne sredine.

29-godišnja umetnica je iz Gračanice, a od svoje 15 godine živi u Nišu, gde je završila srednju >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Umetničku školu i Fakultet umetnosti. Eko-portret Nikole Tesle; foto: D. S.

Pošto je 5 godina na birou za nezaposlene, posao je počela preko društvenih mreža gde postavlja svoje slike. Prošle godine je od elektronskog otpada napravila eko-portret Nikole Tesle, a podstrek za takav način rada je bio svest o ekologiji.

Ideja se javila zbog niske svesti u našoj državi o ekologiji, gde bacamo đubre, kako bacamo đubre i to sve. Imala sam kod kuće te neke komponente koje sam htela da dam, zvala sam reciklažu, naravno nisu hteli da uzmu jer je to malo, i onda sam ja smislila da od toga napravim nešto - kaže Maksimovićeva.

4 meseca rada; foto: D. S. To nešto joj je promenilo karijeru, ljudi su postali zainteresovani za njene radove, pa je sada istom metodom ovekovečila motive Grada Niša na mozaiku teškom 20 kilograma.

Stevan Sinđelić, Čegar, Ćele-kula, lobanje, Tvrđava, Trg kralja Milana, Konstantin, vila Naisa, spomenik pesnice - hronološki smo obuhvtili istoriju Niša. Slika je velika 120x80, to je sad moderan mozaik, pošto se secka, on je i reljef ima udubljenja, ispupčenja - dodaje.

Od pripreme i prikupljanja materijala do realizacije trebalo joj je 4 meseca, a celo delo je, kaže, ekološki prihvatljivo. Ovakvim načinom slikanja želi da doprinese ekologiji; foto: D. S.

Podloga koja je od reciklirane plastike, gledala sam da baš bude green art, da bude sve ekološki, maksimalno da ispunjava te ekološke standarde za sliku, to je reciklirana plastika koju sam ja topila, a na kraju je rad izliven u epoksidnoj smoli - kaže umetnica.

Volela bi da elektronskim otpadom uradi i portret Novaka Đokovića, pa kaže da će nastaviti da širi svest o ekologiji i da pretvara otpad u umetnost.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Umetnica iz Niša napravila mozaik grada od elektronskog otpada

Izvor: Beta, 12.Okt.2021, 11:24

Umetnica iz Niša Danica Maksimović (29) izradila je mozaik sa motivima grada, jedinstven po tome što je napravljen od elektronskog otpada i podlozi od reciklirane plastike.Mozaik je dimenzija 120 sa 80 centimetara i sadrži neke od najprepoznatljivijih istorijskih spomenika Niša poput Trdjave, Ćele-kule...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.