Od danas u Srbiji tropske temperature

Izvor: Blic, 13.Avg.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od danas u Srbiji tropske temperature

U Srbiji se do vikenda očekuju tropske temperature i visok nivo UV zračenja. Maksimalne temperature će se kretati od 33 do 38 stepeni, koliko je danas prognozirano za Niš, pa lekari preporučuju veliki oprez građanima. Savetuje se uzimanje tečnosti, lagana hrana, ali je najvažnije ne izlagati se direktno suncu u periodu od 11 do 17 sati. Zahlađenje se očekuje tek u noći između petka i subote. Za utehu građanima, kako najavljuju meteorolozi, ovo bi trebalo da bude poslednji nalet velikih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vrućina.

U našoj zemlji će u četvrtak i petak biti pretežno sunčano i veoma toplo, s maksimalnom temperaturom od 33 do 38 stepeni. U petak, krajem dana i tokom noći, očekuje se povećanje nestabilnosti sa uslovima za lokalnu pojavu pljuskova i grmljavina, prvo u severnim i zapadnim krajevima. Moguće su i vremenske nepogode, kažu prognostičari.

Tokom vikenda, biće promenljivo oblačno i osetno svežije, mestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, naročito u subotu. Do 20. avgusta, preovladavaće sunčano vreme uz lokalni razvoj oblačnosti i ređu pojavu pljuskova i grmljavina u popodnevnim satima. Maksimalna temperatura oko prosečnih vrednosti.

Doktorka Nada Macura, PR Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Beogradu, kaže da u ovakvim vremenskim prilikama najviše treba da povedu računa srčani bolesnici, kao i oni s povišenim krvnim pritiskom.

- Savetujem svim građanima da u periodu kada su najveće vrućine ne izlaze napolje i da redukuju fizičke aktivnosti. Hroničnim bolesnicima se preporučuje umerena fizička aktivnost samo u prepodnevnim satima, kao i predveče, i redovno uzimanje terapije. Ishrana treba da bude lagana, preporučuje se što više povrća i voća i konzumiranje što više tečnosti.

Doktorka Macura savetuje da se većina dana provede u zatvorenim i klimatizovanim prostorijama, a za one koji su na izletištima preporučuje „debelu" hladovinu.

Kada su deca u pitanju, preporučljivo je da i ona budu napolju samo u jutarnjim satima i uveče, a bebe ne treba utopljavati.

- Deca ne mogu da se adaptiraju na vrućinu, pa zato roditelji treba da budu posebno oprezni na ovim vrućinama. U svakom slučaju, treba zaštititi ruke i noge, a obavezan je i nekakav šešir ili kapa na glavi. Takođe, deci treba davati što češće da piju razblažene sokove ili vodu - objašnjava Nada Macura.

U Republičkom hidrometeorološkom zavodu kažu da nas nakon ovog toplotnog talasa očekuje topao septembar, ali bez ekstremno visokih temperatura.

- Srednja minimalna temperatura vazduha u septembru će biti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost biti viša u proseku za oko 1,1 stepen u većem delu zemlje. Srednja količina padavina tokom septembra biće u granicama višegodišnjeg proseka - ističe Branko Bjelić iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Kolapsi na ulicama

Dr Nada Macura kaže da je Hitna pomoć juče do 16 časova intervenisala 70 puta, a da je od toga na javnim mestima bilo 30 intervencija.

- Ovo nije mali broj intervencija i taj broj obično poraste do kraja dana jer se ljudi od 16 sati vraćaju s posla, a i telefon nam stalno zvoni. Sve dosadašnje intervencije su bile opravdane. Na ulicama je bilo dosta kolapsa, dakle kratkog gubitka svesti, dok smo u stanove građana uglavnom dolazili zbog srčanih bolesnika i onih koji su se žalili na visok krvni pritisak - kaže doktorka Macura.



Najviše i najniže temperature do kraja nedelje u Srbiji


sreda

četvrtak

petak

subota

Beograd

21-36

22-36

23-37

19-32

Novi Sad

19-35

21-36

22-36

17-29

Kragujevac

17-34

19-35

20-35

19-30

Niš

16-36

18-38

20-37

19-35

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.