Obuke i stažiranje za mlade Rome i Romkinje

Izvor: JužneVesti.com, 05.Jul.2019, 08:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obuke i stažiranje za mlade Rome i Romkinje

Kako bi se potpomoglo zapošljavanje mladih Roma i Romkinja u narednom periodu bi trebalo da 150 njih iz cele Srbije prođe kroz različite stručne obuke, prekvalifikacije i stažiranje. Među njima će šanse dobiti i oni iz Niša, Pirota, Surdulice i Bele Palanke.

U Nišu trenutno sarađuju sa Domom zdravlja, Niškim kulturnim centrom, fabrikom Aster i Johnson Electric, kaže menadžer Fonda za obrazovanje Roma Nataša Kočić Rakočević.

Ovo >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << je zapravo druga faza programa, prva faza programa počela je još 2018. godine. I u okviru prve faze programa u Nišu je podržano 45 mladih Roma koji su krenuli sa prvom praksom u kompaniji Aster, a 37 mladih Roma je prošlo stručne obuke - rekla je Kočić Rakočević.

Ušešćem u ovom projektu, kako kažu organizatori, mladi iz romskih zajednica imaju priliku da nakon uspesno završenog srednjoškolskog i visokog obrazovanja nastave da unapređuju svoje veštine i kompetencije, a samim tim i zauzmu što bolje mesto na tržištu rada. Sa svakom firmom je dogovorena specifična saradnja; foto: JV/T.R.

Jedna od onih koja mogućnost stažiranja već koristi je Natalija Raimović iz Surdulice.

Trenutno stažiram u agenciji za registrovanje kola u Surdulici, po zanimanju sam tehničar drumskog saobraćaja. Ovo stažiranje mi puno znači, jer mogu da naučim puno toga, steknem praksu i iskustvo i brže se zaposlim - kaže Raimovićeva.

Među onima koji su na pravi način iskoristili ovu priliku je Kristina Mustafić iz Niša, koja se zaposlila u fabrici Aster.

Završila sam elektrotehničku školu “Mija Stanimirović”, smer elektrotehničar telekomunikacije. Trenutno radim u firmi Aster, a do ovog posla sam došla uz pomoć predstavništva Fonda za obrazovanje Roma. Tri meseca sam bila stažista, i nakon toga sam dobila ugovor o radu od strane firme - rekla je Mustafić.

Vrednost projekta “Dobre prakse i izazovi u oblasti zapošljavanja mladih Roma i Romkinja” je 4 miliona evra, a projekat će trajati do kraja 2021. godine.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.