Obuka za javne službenike da Nišlijama pruže besplatnu pravnu pomoć

Izvor: JužneVesti.com, 19.Jun.2023, 18:53

Obuka za javne službenike da Nišlijama pruže besplatnu pravnu pomoć

Građani treba da znaju da imaju pravo na besplatnu pravnu pomoć i da mogu da se obrate svojoj Opštini, gde su dužni da im pruže informacije, upoznaju iz sa Zakonom i pruže besplatnu pravnu pomoć, poručili su iz Ministarstva pravde. Oni su u Oficirskom domu održali obuku zaposlenima u jedinicama lokalne samouprave Niša i okolnih obuka koji građanima tu pomoć treba da pruže.

Jedinice lokalne samouprave sprovode Zakon, njima se treba obratiti: foto: J. M. Zakon o besplatnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << pravnoj pomoći donet je 2019. godine sa ciljem da se svakom građaninu, posebno najugroženijima, omogući pristup pravdi i pravna zaštita. Jedinice lokalne samouprave sprovode taj Zakon, zaposleni su dužni da građanima pruže pravnu pomoć, podršku, da odluče o dodeli dodeli besplatnog advokata, javnog beležnika ili posrednika. Savetnica u Ministarstvu pravde Radmila Božović kaže da su građani do sada pokazali veliku potrebu za takvim vidom podrške, ali da je neophodno da svi znaju za tu mogućnost.

U dosadašnjoj praksi, najčešće nam se javljaju građani kojima je potrebna pomoć u slučajevima porodičnih sporova, nažalost nasilja u porodici, imovinskih sporova i slično. baš je šaroliko. Građani u jedinicama lokalne samouprave dobijaju besplatnu pravnu podršku i dosta postupaka ze završilo na taj način. Znači ponekad je dovoljan savet, ali ima slučajeva kada nekim licima treba zatupanje pred sudom i sločno - ističe Božović.

Slaba informisanost građana; foto: J. M. Iako je sistem besplatne pravne pomoći uspostavljen krajem 2019. godine, još uvek postoje brojne slabosti u primeni zakona i slaba informisanost građana o postojanju prava na besplatnu pravnu pomoć, navode iz Giz-a. Upravo da bi podigli svest građana o postojanju besplatne pravne pomoći i njenim mogućnostima, oni sprovode kampanju “Imaš pravo!”, a savetnik u Giz-u Nikola Ružičić ističe da svi građani mogu da odu u svoju Opštinu i zahtevaju pomoć.

Svi ljudi imaju pravo da se pojave i provere status svog zahteva. Ne samo 13 ranjivih grupa koje je zakon prepoznao, već i ostali koji stupanjem u bilo kakav pravni postupak spadaju ispod granicesiromaštva. Građani treba da znaju i ko u njihovoj Opštini ima mogućnost im da informacije i besplatnoj pravnoj pomoći, ali svakako treba da budu ohrabreni da da odu u Opštinu - kaže Ružičić.

Pravni savetnik u Komitetu pravnika za ljudska prava Yucom Dragiša Calić kaže da će građani dobiti makar informaciju kome treba da se dalje obrate ako ne dobiju pravnu pomoć.

Ako su privredni sporovi i prekršaji tada zakon isključuje pružanje besplatne pravne pomoći, ali ona nije isključena za veliki broj oblasti i građani mogu da se obrate makar za informaciju - ističe Calić.

Paralelno sa kampanjom “Imaš pravo” organizovana je obuka u Oficirskom domu na kojoj su prisustvovati diplomirani pravnici zaposleni u jedinicama lokalne samouprave Niša i okolnih gradova i opština, ovlašćena lica za odlučivanje o zahtevu za odobravanje besplatne pravne pomoći, kao i lica zaposlena u odeljenjima za budžet i finansije.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.