Obnova spomen-kosturnice u Niškoj tvrđavi

Izvor: JužneVesti.com, 29.Feb.2016, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obnova spomen-kosturnice u Niškoj tvrđavi

Spomen-obeležje posvećeno poginulima u Prvom svetskom ratu i Topličkom ustanku, koje je godinama bilo ruinirano i zaboravljeno u rovovima Tvrđave u Nišu, biće rekonstruisano ovog proleća.

Kako kažu u niškom Zavodu za zaštitu spomenika kulture, pored konzervatorsko-restauratorskih radova na samoj spomen-kosturnici radiće se i na konzervaciji dela bedema na koji se kosturnica oslanja, kao i na uređenju platoa ispred nje.

U Zavodu objašnjavaju da, pored trenutnog >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << stanja ovog spomen-obeležja i realne potrebe za obnovu i zaštitu, postoji još jedan razlog za rekonstrukciju.

U slučaju spomen-kosturnice u Niškoj tvrđavi dodatni kriterijum je bio i jubilej "100 godina od Topličkog ustanka“ koji se obeležava u toku 2017. godine, te realizacijom ovog projekta želimo da damo svoj doprinos toj godišnjici - kažu u Zavodu za zaštitu spomenika.

Za obnovu ovog spomenika Ministarstvo kulture izdvojilo je skoro 2 miliona dinara, a u Zavodu očekuju da radovi počnu najkasnije u aprilu i da traju ne duže od 2 meseca.

Inače, spomen-kosturnica je autentično mesto masovnog streljanja rodoljuba i učesnika Topličkog ustanka 1917. godine od strane bugarskih okupatora tokom Prvog

svetskog rata. Kao spomenik velike istorijske vrednosti, ona je pod zaštitu zakona stavljena 1983. godine.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.