Obeležen Svetski dan dece obolele od raka u centru Niša

Izvor: JužneVesti.com, 15.Feb.2024, 16:29

Obeležen Svetski dan dece obolele od raka u centru Niša

Simboličnim puštanjem zelenih balona u centru Niša, na Trgu kod Kalče obeležen je Svetski dan dece obolele od raka, čime je poslata poruka podrške za svu decu koja se trenutno leče. Iz Nurdora napominju da je u pitanju zajednička borba svih, te apeluju na Nišlije da postanu volonteri i donori krvi.

foto: N. Đ. Centralna manifestacija obeležavanja Svetskog dana dece obolele od raka tradicionalno se održava svakog 15. februara, a Niš je i ove godine bio jedan od 30 gradova >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << u Srbiji u kome je ovaj dan obeležen.

foto: N. Đ.Takođe, građani su mogli i u prostorijama Crvenog krsta dobrovoljno da daju krv i pruže podršku za koju iz Nurdora napominju da je najvažnija.

foto: N. Đ. Među okupljenima su bila deca koja su se lečila od opakih bolesti, a mališani su zajedno sa roditeljima imali mogućnost da učestvuju u humanitarnim radionicama, ali i da prisustvuju muzičkom programu i izvedbama dečijeg hora “Čarolija”.

foto: N. Đ. Jedan od njih bio je i mali Dimitrije, koji je rekao da je prisustvovao čarobnom trenutku, te da se uz pomoć Nurdora osećao odlično čak i u bolnici dok se lečio od raka.

Savet njegovog oca ostalim roditeljima koji prolaze kroz slična iskustva koja je proživela njegova porodica je da emocije ne bi trebalo da kriju od svoje dece, jer ih oni osećaju.

Treba biti iskren, ne treba ih lagati, niti preuveličavati, već svakoga jutra ustati i boriti se. Kada dete vidi da se roditelj bori i dete se onda bori i sve prođe lakše - rekao je ovaj Nišlija.

Damjan i Sandra; foto: N. Đ. O pomoći Nurdora govorio je 16-godišnji Damjan Jovančić kome je leukemija dijagnostifikovana kada je imao 2 godine i istakao da porodice dece koja boluju od teških bolesti znaju da je Nurdor tu za njih.

Lečio sam se sve do 2012. godine, a nakon toga usledio je period od 5 godina redovnih kontrola, kako se bolest ne bi vratila. Nurdor je pomogao mnogo, čak sam prisustvovao i kampovima sa decom koja su se borila sa istom ili sličnim bolestima - rekao je Damjan.

foto: N. Đ. Da je kod dece u pubertetu važna psihosocijalna podrška govorila je Damjanova majka Sandra Jovančić, koja je volonter Nurdora postala kada je njen sin oboleo od leukemije.

Kod dece u pubertetu je veći problem, jer su mnogo više svesni situacije u kojoj se nalaze i sa čime se bore. Tu je važna psihosocijalna podrška i deci i roditeljima od strane Nurdora, što Nurdor i radi. Trudimo se da ljude stalno podsećamo i podstaknemo da budu volonteri, donori i pruže podršku roditeljima - rekla je Sandra.

foto: N. Đ. U Srbiji svakog dana jedno dete oboli od raka. Skoro svake nedelje jedno dete nažalost premine. Iako smo u godinama iza nas mnoge stvari unapredili, još je dug put da u našoj zemlji stvorimo najbolje moguće uslove za lečenje dece.

Pored samih uslova na bolničkim odeljenjima, kažu iz Nurdora, od neizmerne važnosti za celu porodicu deteta koje se leči jeste da lečenje bude humano.

Prema njihovim rečima, posebna pažnja mora biti posvećena pravima dece u bolnici, negovanju detinjstva i dostojanstva i pristupa u kom lečenje nije samo lečenje bolesti, već lečenje čoveka sa svim psihološkim i emocionalnim karakteristikama koje njegova ličnost poseduje.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.