Obeležen Svetski dan borbe protiv raka dojke

Izvor: RadioCity.rs, 24.Okt.2020, 16:51

Obeležen Svetski dan borbe protiv raka dojke

Članice udruženja žena obolelih od raka dojke Biser, kao i brojni sugrađani okupili su se u porti Saborne crkve i upalili sveće za zdravlje, a zatim se pridružili zajedničkoj molitvi Svetoj Bogorodici. Okupljeni su zatim krenuli brzim hodom u simboličnu šetnju do niške Tvrđave.  Akcija brzog hoda ima za cilj da podseti sve sugrađane da je prevencija zdravlja važna, ali i da pokaže da žene koje se bore sa ovom bolešću mogu da je savladaju i pobede.
Danas >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << smo se okupili da na simboličan način damo podršku ženama koje se trenutno bore sa ovom bolešću.Neću iznositi statističke podatke jer žene nisu samo broj, one su nečije majke, sestre, kume, drugarice, kaže Mirjana Stanković iz Udruženja žena obolelih od raka dojke Biser. Apeluje na sve žene da redovno odlaze ne preglede i povedu računa o svom zdravlju.
Ja sam operisala dojku 2004. godine, sada je 2020. i još sam tu, započinje priču o ovoj značajnoj temi Julijana Nokolić Popović. Značaj prevencije i ranog otkrivanja raka dojke ključan je i najvažniji u ranom izlečenju bolesti, koje je naravno moguće, ističe sagovornica i dodaje da je važno pričati o ovoj temi kako bi žene mogle da se upoznaju sa pravom opasnoću, načinom otkrivanja i izlečenja, odnosno terapije.
Profesorka dr Slađana Filipović, predsednica Udruženja Biser ističe da je mesec oktobar obojen u roze sa ciljem da podseti sve žene i devojke da se jave lekarima i urade klinički pregled, jer je prevenzija najvažnija u otkrivanju rane faze ove bolesti. Rak dojke je uvek alarm da žena nije negde išla svojim putem. Srećna sam što se akciji pridružio veliki broj žena i muškaraca, izrazili empatiju i pružili podršku onima koji se bore sa ovom bolešću, kaže Filipovićeva i dodaje da bi volela da ova akcija postane niška tradicija.

Akciju je organizovalo Udruženje žena obolelih od raka dojke Biser. Učesnici akcije su imali ružičaste zaštitne maske,  šalove i torbe sa motom akcije Uzbdro brže, sprecijalno napravljene za današnji dan.
U našoj zemlji od raka dojke godišnje premine 1600 žena. Srbija se nalazi na drugom mestu u Evropi po stopi smrtnosti od raka dojke.

Nastavak na RadioCity.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.