Obeležen Medjunarodni dan invalida

Izvor: Medijski istraživački centar, 03.Dec.2013, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen Medjunarodni dan invalida

U okviru aktivnosti povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom koji se obeležava 3. decembra, Udruženje „Akcija i pomoć“ organizovala je niz aktivnosti tim povodom. U glavnoj pešačkoj zoni u centru Niša volonteri i članovi organizacije razgovarali su sa građanima o položaju osoba sa invaliditetom.
 Pešačka zona u centru Niša danas je posvećena problemima i potrebama osoba sa invaliditetom povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. >> Pročitaj celu vest na sajtu Medijski istraživački centar << Članovi Udruženja “Akcija i pomoć” ovim povodom i povodom petogodišnjice Oslo procesa, razgovarali su sa građanima o problemima i potrebama osoba sa invaliditetom, kao i o potrebi i važnosti potpisivanja Konvencije o zabrani kasetnih bombi koju Srbija još uvek nije potpisala.
 “Udruženje je tako i nastalo, upravo odatle je i potekla inicijativa da Srbija pristupi Konvenciji za zabranu kasetne municije. Svi članovi Udruženja aktivno su uključeni u proces zagovaranja zabrane kasetnih bombi u Srbiji, a takođe se aktivno zalažemo i za unapređenje položaja pojedinaca i grupa sa posebnim potrebama i pomoći direktnim i indirektnim žrtvama ratova” – kaže predstavnik Udruženja AiP Slađan Vučković.
 On takođe kaže da ovom akcijom Udruženje želi još jednom da ukaže na težak položaj sugrađana sa invaliditetom, ali ne samo njihov težak položaj, već i njihovih porodica i njihove okoline.
 “Mnogi od ovih ljudi retko se pojavljuju u javnosti, neko ne želi da bude viđen u invalidskim kolicima, niko ne želi da ga  drugi vide pored osobe u invalidskim kolicima, a svi su u jednakom problemu. Mi upravo želimo da kroz razgovore i raznim aktivnostima pomognemo takvim ljudima i njihovoj okolini.”
 Pored ove aktivnosti u Obrenovićevoj ulici u centru Niša, građani su mogli da pogledaju film Medijskog istraživačkog centra “13 godina posle gde smo danas“ koji govori o direktnim i indirektnim žrtvama kasetne municije, a volonteri ove organizacije su u razgovoru sa građanima ukazali na značaj potpisivanja Konvencije o zabrani kasetnih bombi deleći im flajere.
 Povodom međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, Udruženje je učestvovovalo i na prijemu koji su zajedničkim snagama niške organizacije osoba sa invaliditetom organizovale za predstavnike grada Niša. Tako su na inovativni način, gradski čelnici umesto da ugoste nekolicinu predstavnika osoba sa invaliditetom, bili gosti velikog broja članova više udruženja.
 Kako je na teritoriji Srbije oko 7 kvadratnih kilometara još uvek kontaminirano kasetnim bombama, Udruženje postavlja pitanje “Koliko je to još žrtava” i poziva Srbiju koja je 2007. godine bila lider pokreta za zabranu kasetne municije da konačno potpiše Konvenciju kojom bi se teritorija sa kasetnim bombama očistila, i ostvarila prava osoba sa invaliditetom koje su žrtve kasetne municije, naglasio je Slađan Vučković gostujući na regionalnoj televiziji povodom 3.decembra Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. Pored njega, gost emisije bio je i Ivan Novković iz Udruženja distrofičara koji je takođe govorio o položaju osoba sa invaliditetom.
Piše: Jelena Djukić Pejić

Nastavak na Medijski istraživački centar...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Medijski istraživački centar. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Medijski istraživački centar. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.