O stvaraocima jugoslovenske kulture i gradske kulture margine na izložbi u Feedback-u

Izvor: JužneVesti.com, 12.Maj.2023, 12:41

O stvaraocima jugoslovenske kulture i gradske kulture margine na izložbi u "Feedback"-u

Izložba fotografija svih najznačajnih niških bendova Novog talasa i panka otvorena je u četvrtak, 11. maja od 19 sati u klubu Feedback, gde je rečeno da je izložba posvećena umetnicima koji su uticali na stvaraoce i kulturu jugoslovenskog prostora i regiona, a istovremeno su bili predstavnici gradske kulture margine.

foto: JV / N. Đ. Fotografije iz privatnih arhiva Nišlija, prikupilo je Udruženje za prirodu i društvo Multivox, a jedna od dvoje autora Marija >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Petrenel rekla je na otvaranju izložbe da tek sada sledi pravo traganje po uspomenama i emocijama.

Imamo popriličnu bazu digitalizovanih, privatnih fotografija i nadamo se da one neće ostati na nekom drajvu, jer ako ne čuvamo prošlost, nećemo imati ni budućnost, što je i glavna poruka ove izložbe - rekla je Peternel.

Postavku u Feedback-u moći da vide oni kojima je ona namenjena; foto: JV / N. Đ. Izložbu su koncipirali tek kada su shvatili da neće imati mogućnost da postavka bude u klasičnim galerijskim prostorima, rekao je drugi autor izložbe Vladimir Đorđević.

Želeli smo da to nasleđe prikažemo na “mejnstrim” način, ali zbog te celekopne klime to nije bilo moguće, pa će zato celokupno nasleđe tih ljudi biti vraćeno tamo gde i pripada, tom “andergraund” okruženju, tom jednom gradu koji nije, očigledno vidljiv i nije u prvom planu, ali zato u gradu koji inspiriše šta je kvalitet života u njemu - rekao je Đorđević.

foto: JV / N. Đ.Autori izložbe složili su se da su sve fotografije i muzika tog perioda jedni od glavnih predstavnika gradske kulture margine i njihovih pokušaja bavljenja kulturom koji su van glavnih tokova kulture, te da im je zbog toga važno što će postavku u Feedback-u moći da vide oni kojima je ona, prvobitno i namenjena.

Takođe, autori naglašavaju da, kako tih godina nije bilo mnogo profesionalnih fotoaparata i fotografa, autori većine fotografija su Dušan Mitić Car, Miomir Miki Magdevski i Robert Petković.

Prvobitno je najavljeno da će izložba biti otvorena 4. maja i da će trajati do 25. maja, ali zbog tragedija u Beogradu i Mladenovcu, pomerena je za nedelju dana.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.