Novo obećanje: Medijana u Nišu biće dostupna turistima do kraja 2022.

Izvor: JužneVesti.com, 01.Nov.2022, 15:05

Novo obećanje: Medijana u Nišu biće dostupna turistima do kraja 2022.

Arheološko nalazište Medijana u Nišu, čija su vrata više od četiri godine zatvorena, biće otvoreno za posetioce do kraja godine, kaže gradska većnica za kulturu Adriana Anastasov, a za proleće 2023. najavljuje i zvanično otvaranje. Tvrdi da je Niš ove godine oborio rekorde u broju turista u poslednjih 20 godina.

Nakon probijenih rokova, propalih tendera i brojnih najava nadležnih, Anastasov kaže da se završavaju pristupne staze i da će lokalitet biti otvoren i tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << zimskih meseci.

Nadam se da će svi biti zadovoljni, jer je to nešto u šta su Grad i Ministarstvo kulture mnogo uložili - poručuje većnica.

Međutim, nalazište će tek na proleće naredne godine biti zvanično otvoreno, a gradonačelnica Dragana Sotirovski ističe da će ono pre toga biti pristupačno, kako bi oni koji dođu u Niš mogli da ga posete.

Da ne bi bilo zabune i dezinformacija, mi ćemo Medijanu do kraja godine otvoriti za posetioce, da ne bismo svakome ko dođe u Nišu uskraćivali da je vidi, ali zvanično njeno otvaranje će biti na proleće. Planiramo da napravimo veliku i važnu svečanost, s obzirom na to da ona više od deset godina nije bila u funkciji i očekujemo veliki broj zvanica iz republike i regiona. Tako da, da ne ispadne da smo otvorili, odnosno pustili turiste pre zvaničnog otvaranja. To će praktično tako i biti, ali, kažem, iz razloga da bismo ljude koji dolaze u Niš uskraćivali za samu Medijanu - objašnjava Sotirovski.

Inače, aktivisti niške Urbane gerile su nedavno okačili specijalno Ginisovo priznanje na kapiji lokaliteta jer je, kako su naveli, oborio rekord po dužini nepristupačnosti za turiste.

Pre nekoliko meseci izabrane su firme koje će izvoditi završne radove - Ornament Investinženjering, Niković company i Dekorat iz Beograda, kao i pirotska firma Dim energy. Zatim je konačno završen Istorijsko-etnografski muzej u sklopu nalazišta.

Anastasov kaže da će do kraja godine početi i radovi na izgradnji Male scene Narodnog pozorišta, koju treba da rade Tončev gradnja i još pet kompanija iz Beograda, kao i da će nalazište Medijana, Ćele-kula i logor na Crvenom krstu dobiti osvetljenje i video-nadzor, u okviru projekta koji rade Turistička organizacija Niša i Ministarstvo turizma.

Većnica tvrdi da je Niš ovorio sve rekorde u poslednjih 20 godina kada je reč o turistima i da je do septembra ove godine bilo više od 250.000 noćenja i oko 104.000 turista.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Gradska većnica za kulturu: Arheološko nalazište Medijana u Nišu biće otvoreno za posetioce do kraja godine

Izvor: Danas, 02.Nov.2022, 12:18

Arheološko nalazište Medijana u Nišu, koje više od četiri godine ne mogu da posete turisti i gosti tog grada, biće otvoreno do kraja godine, najavljuje  većnica za kulturu u tom gradu Adriana Anastasov.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.