Novi master program na Filozofskom u jeku godine

Izvor: JužneVesti.com, 21.Nov.2016, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi master program na Filozofskom u jeku godine

Iako školska godina uveliko traje, Filozofski fakultet u Nišu dobio je master program za studije francuskog jezika. U ovoj školskoj godini mesta ima za 20 niških studenata, dok je prijava u toku, izjavila dekanica tog fakulteta Natalija Jovanović.

Polaganje prijemnog ispita je u sredu 23. novembra, dok je prijavljivanje još sutra i to do 13 sati.

Uspeli smo da dobijemo akreditaciju za još jedan studijski program na master studijama - Francuski jezik i književnost. >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << U petak popodne smo dobili informaciju, zasedala je komisija za akreditaciju i dobili smo saglasnost da program može da krene. Trenutno je u toku drugi ispitni rok - rekla je Jovanovićeva.

Ona je dodala da Filozofki fakultet u Nišu ima najbolju generaciju studenata koji su diplomirali te da mnogi od njih čekaju upravo master program da bi nastavili svoje studije.

Njih 13 ima prosek iznad 9 dok je petoro sa prosekom preko 9 i po, tako da je to sjajna generacija i bilo bi zaista strašno da izgubiti takve studente - poručila je Jovanovićeva.

Studenti koji budu upisali master neće biti finansirani iz budžeta zbog čega je dekanica fakulteta apelovala na Vladu Srbije i Ministarstvo prosvete da niškim studentima obezbedi takvu vrstu finansiranja.

Vrlo je važno da ovi studenti budu na budžetu jer mnogi od njih imaju stipendiju "Dositej"-a ili neke druge državne stipendije koje ne mogu da produže ukoliko budu samofinansirajući. Jasno je da smo u prvom roku popunili budžetska mesta, nismo mogli da predvidimo francuski jezik jer tada nismo imali akreditaciju mastera - izjavila je dekanica Filozofskog fakulteta.

Upravnica Departmana za francuski jezik i književnost Selena Stanković kaže da su sa ovom generacijom iz 2012. godine obnovljene studije francuskog jezika koje su nekada postojale na Univerzitetu u Nišu.

Ona je dodala da očekuje i veliki broj profesora iz niških škola.

Očekujemo i profesore na našem programu jer svako ko želi da radi u prosveti na bilo kom nivou u školama mora imati masterske studije, odnosno još dva dodatna semestra - rekla je Stankovićeva.

Istakla je i da Departman za francuski jezik u Nišu ima dobru saradnju sa Univerzitetima u Francuskoj kao i sa Ambasadom Francuske u Srbiji.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.