Nove metode operacije kičme ubuduće u niškom Kliničkom centru

Izvor: JužneVesti.com, 05.Okt.2018, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove metode operacije kičme ubuduće u niškom Kliničkom centru

U Nišu je danas počeo kongres posvećen spinalnoj hirurgiji, a kako najavljuje direktor Kliničkog centra Zoran Radovanović, narednih dana će niški hirurzi učiti nove metode operacije kičme, koje će kasnije primenjivati na pacijentima. Prve laserske operacije kičmenog stuba su juče već obavljene, a uživo su mogli da ih prate lekari koji učestvuju na kongresu.

Pacijente su operisali niški hirurzi Nebojša Stojanović i Ivan Stefanović, pod stručnim nadzorom kolega >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << iz Slovenije i Nemačke, od kojih su učili nove tehnike. Operacije su uživo pratili i drugi lekari, hirurzi i anesteziolozi u sali za sastanke, jer je prenošena uživo, pa su i oni mogli da nauče nove metode od svojih kolega. Operacije lekari mogli da prate uživo iz sale za sastanke; foto: JV

Reč je o operacijama diskurs hernije i fiksacije, pojašnjava Radovanović, koje su rađene uz pomoć Gregora Kimbahera iz Nemačke i Matejaša Voršiča iz Slovenije.

Već je nabavljena oprema koja će nakon kongresa početi da se koristi, najavljuje Radovanović, a sve što lekari ovih dana budu naučili, primenjivaće u narednom periodu u niškom Kliničkom centru.

Savremena medicina pruža mnogo novih mogućnosti i ono što je bitno za sve pacijente jeste da se što više radi na neinvazivnim, znači na tehnikama koje nisu klasično presecanje nečega, otvaranje abdomena, otvaranje lobanje za operaciju i otvaranje dela pored koji nam je bitan za operaciju. Sve nove tehnike laserkse tehnike koje se rade u svetu, biće pokazane danas, sutra, prekosutra u našem gradu - dodaje Radovanović.

Radovanović kaže da su u Niš došli mnogi poznati hirurzi iz Evrope i sveta, koji će narednih dana prenositi znanja svojim kolegama.

Hirurzi su videli da Niš ima najsavremeniju opremu, dodaje Radovanović, a uz znanja koja budu preneli niškim lekarima narednih dana, pacijenti mogu da očekuju bolju zdravstvenu negu iz ove oblasti.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.