Nove linije i razvoj aerodroma uz pomoć grada i države

Izvor: Medijski istraživački centar, 04.Sep.2012, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove linije i razvoj aerodroma uz pomoć grada i države

Direktor aerodroma u Nisu Dragan Bugarinović rekao je da je broj putnika sa niškog aerodroma u porastu ali da je neophodna pomoć države i lokalne samouprave za dalji razvoj aerodroma.
 „U Evropi 53 odsto aerodroma ne funkcioniše profitabilno, pogotovu su u pitanju regionalni i lokalni aerodromi. Takvi aerodromi se održavaju zahvaljujući pomoći države ili lokalne vlasti“, rekao je Bugarinović.
 On je kazao da je razlog za pomoć države ili lokalne zajednice regionalnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Medijski istraživački centar << aerodromima taj što se povećava broj avio kompanija kao i da je sve veća kriza u tom vidu prevoza.
 „Snižavaju se cene i aerodromi su prinuđeni da daju svoju usluge mnogo jeftinije. Snižavaju svoje cene i bore se za avio prevoznike , pa nije ni čudo što aerodrom Niš ima potrebu za subvencioniranjem“, rekao je Bugarinović.
 Direktor niškog aerdroma je rekao da se u Evropi pomera granica isplativosti poslovanja lokalnih I regionalnih aerodroma.
 „Broj putnika koji je dovoljan za funkcionisanje aerodroma u Evropi je oko 500 hiljada. Ipak činjenica je da je postojanje takvih aerodroma u cilju razvoja regiona“, rekao je Bugarinović.
 On je kazao da jedina linija sa niškog aerodroma ona ka Podgorici, beleži konstantan rast putnika i da je u toku ove godine u odnosu na isti period prošle povećanje oko 20 odsto.
 „Zadovoljni smo funkcionisanjem ove linije , takođe i rukovodstvo grada podržava dalji razvoj te linije I uvođenje novih linija za početak očekujemo da će to biti Cirih u toku zimske sezone“, rekao je Bugarinović.
 On je najavio i da će u okviru projekta Air net iz IPA fonda EU sa niškog aerodroma sledeće godine biti uspostavljena linija do Trsta.
 „Radi se o projektu u kojem su  italijanski aerodromi Bari i Trst  sa jedne i Mostar i Niš sa druge strane Jadranskog mora, a  gde je krajnji cilj regionalno povezivanje ta četiri aerodroma. Očekujemo od aprila naredne godine povezivanje niškog aerodroma sa Trstom jer je ta veza procenjena da može da ima neke rezultate i na dalje“, rekao je Bugarinović.
 

Nastavak na Medijski istraživački centar...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Medijski istraživački centar. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Medijski istraživački centar. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.