Nova obećanja za Staro groblje

Izvor: JužneVesti.com, 17.Maj.2023, 09:08

Nova obećanja za Staro groblje

Obećanja, najava javne nabavke, planovi i formiranje Organizacionog odbora za obnovu i unapređenje položaja su ono što je Staro groblje dobilo u prethodnom periodu. Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski rekla je da je postavljeno osvetljenje i da je u toku rad na projektu za rekonstrukciju nekadašnje kapele koja će biti za radnike JKP Mediana i muzejsku postavku. Kako trenutno izgleda Staro groblje, možete videti na fotografijama Sonje Vidojković.

Godine prolaze, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << obećanja se nižu da će Staro groblje postati memorijalni kompleks. Krajem aprila je formiran Odbor za obnovu i unapređenje položaja Starog groblja u Nišu koji čine 18 ljudi, a kojim predsedava Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša.

Napravili smo Ogranizacioni odbor za uređenje Starog groblja. Tu su predstavnici crkve, različitih organizacija i naših institucija. Dogovorili smo i postavili osvetljenje. Stavljamo na dva dela groblja zaštitnu ogradu, postavljamo kante đubrijere - rekla je Sotirovski.

Staro groblje i dalje čeka Memorijalni kompleks; foto: Sonja Vidojković Odbor, pored gradonačelnice, čine i njena zamenica Dušica Davidović, episkop niški Arsenije, Branko Cincarević iz Eparhije niška, general potpukovnik Milosav Simović, komandant KoV, major Aleksandar Tričković iz Vojske Srbije, Bratislav Vučković, predsednik Opštine Palilula, zatim članovi Gradskog veća Adriana Anastasov i Miroslav Đokić, pomoćnica gradonačelnice Vladislava Ivković, Snežana Radović, direktorka Istorijskog arhiva Niš, Vesna Crnoglavac, v. d. direktora Narodnog muzeja u Nišu, Dušan Andrejević, v. d. direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš, Ivan Mihajlović, v. d. direktora JKP Mediana, načelnica Gradske uprave za imovinu i održivi razvoj Ružica Đorđević, kao i Davorin Jovičić, Lidija Radoičić i Miroslav Veličković.

Zadatak Odbora je sprovođenje i koordinacija svih neophodnih aktivnosti vezanih za obnovu i unapređenje položaja Starog groblja u Nišu - piše u Službenom listu.

Staro groblje i dalje čeka Memorijalni kompleks; foto: Sonja Vidojković Ono što se trenutno dešava, dodaje gradonačelnica, Zavod za zaštitu spomenika i kulture i Zavod za urbanizam rade projekat za rekonstrukciju nekadašnje kapele.

Kapela bi trebalo da postane objekat u kom će raditi radnici Mediane koji će održavati i čuvati groblja. U drugom delu će biti muzejska postavka o svemu što postoji na Starom groblju uz fotografije. Zasada, Staro groblje nije zaključano, otvoreno je 24 sata, a tu je neophodan i video-nadzor i sve što bi moglo da zaštiti - rekla je Sotirovski.

Iz niške policije navode da u poslednje vreme nije bilo prijava oštećenja Starog groblja, a te prijave su najčešće oko Zadušnica.

Podsetimo, inicijativa da se Staro groblje pretvori u Memorijalni kompleks datira još iz 2010. godine, a na Portalu javnih nabavki februara ove godine objavljeno je da će se tražiti izvođač radova na sanaciji objekta u okviru groblja.

Ipak, nije precizirano o kom objektu je reč i šta će ti radovi tačno podrazumevati, pa oni koji već dugo apeluju da se reši problem srušenih i spomenika koji se često jedva vide od korova, za više informacija moraju da sačekaju kraj februara, za kada je i najavljena javna nabavka.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.