Izvor: B92, 22.Jun.2009, 23:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova blokada pruge u Lapovu

Beograd -- Radnici preduzeća "1. maj" iz Lapova zaobišli su danas policijski kordon i blokirali međunarodnu prugu u Lapovu.

Radnici građevinskog kombinata "1. maj" iz Lapova i "Zastava elektra" iz Rače blokirali su prugu danas na 500 metara od železničke stanice Lapovo-varoš u pravcu Niša, rekao je šef Medija centra Železnica Srbije Nenad Stanisavljević. On je kazao da je na pruzi u 18 sati bilo oko 80 štrajkača.

U večernjim satima smanjio se broj štrajkača >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji blokiraju prugu Beograd–Niš, jer su pojedinci otišli kućama da odmore, pa će se kažu ponovo vratiti.

Zbog blokade pruge kod Lapova, Železnice Srbije su obezbedile autobuski prevoz za putnike vozova koji čekaju u toj železničkoj stanici.

Direktor Medija centra Železnice Srbije Nenad Stanisavljević za B92 kaže da su autobusima prevezeni putnici međunarodnog voza Beograd-Sofija-Istambul, koji su putovali do odredišta u Srbiji, dok u samom vozu oko 50 putnika koji putuju na međunarodnim linijama čekaju da budu prevezeni.

U prekidu je i celokupan teretni železnički saobraćaj, a Stanisavljević navodi da će Železnica Srbije, koja primenjuje evropsku povelju o kvalitetu međunarodnog saobraćaja, zbog kašnjenja plaćati penale.

"Putnici iz međunarodnog saobraćaja imaju pravo na nadoknadu troškova, ukoliko je kašnjenje na našoj teritoriji duže od, pa sada ima - ako je duže od jedan sat, duže od dva sata. Putnici iz međunarodnih vozova imaju pravo na nadoknadu dela karte. Sada ne znam koliko je to tačno, postoji određena skala gde oni imaju pravo na nadoknadu", kaže Stanisavljević.

"O teretnom saobraćaju ne treba da ni govorimo koliko svako kašnjenje međunarodnih teretnih vozova, pre svega može da uzrokuje problema zbog robe koja se prevozi, a zatim zbog kašnjenja takvih vozova", ukazao je on.

Inače, policijske snage danas pre podne pokušale su da spreče blokadu pruge, ali su se posle blokade pruge ispod nadvožnjaka na ulazu u Lapovo oko podneva povukle tako da nije bilo incidenata.

Radnici građevinskog kombinata "1. maj" iz Lapova traže isplatu devet zarada i pokretanje proizvodnje u preduzeću i štrajkuju od 6. aprila. Od 258 zaposlenih u GIK-u u štrajku je 182 radnika.

Radnici su i prošle sedmice blokirali prugu kod Lapova.

Radnici iz Rače su takođe u štrajku i njih 80 iz privatizovane kompanije "Zastava elektro" pridružilo se radnicima iz Lapova u protestu.

Apel Železnica Srbije

Železnice Srbije saopštile su danas da će međunarodni putnički vozovi tokom večeri saobraćati kroz Srbiju alternativnim prevoznim pravcima, zbog toga što su radnici firmi "1. maj" iz Lapova i "Zastava elektro" iz Rače blokirali prugu Beograd-Niš na koridoru 10.

Železnice Srbije apelovale su da se pruga ne blokira i da se ne ometa funkcionisanje saobraćaja, koji su nezadovoljni radnici blokirali danas, nešto iza podneva, u blizini železničke stanice u mestu Lapovo Varoš.

Kako se navodi, Železnice i korisnici njihovih usluga pretrpeće znatnu materijalnu štetu, zbog višesatnog zadržavanja putničkih i teretnih vozova, posebno u međunarodnom saobraćaju, čiji će proračun uraditi stručne službe tog preduzeća.

Zbog blokade niške pruge putnički vozovi značajno će kasniti, a trase lokalnih putničkih vozova biće skraćene u skladu sa mogućnostima organizovanja saobraćaja, saopštile su Železnice Srbije.

U prekidu je celokupan teretni železnički saobraćaj na pruzi Beograd-Niš, a putnici i korisnici usluga "Železnica Srbije" pokazuju, kako je navedeno, veliko nezadovoljstvo i negodovanje zbog takve situacije.

Železnice će, kako je istaknuto, preduzeti sve mere da se očuva funkcionisanje saobraćaja, uprkos blokadi niške pruge i operativnim putem će omogućiti putnicima da se prevezu do svojih odredišta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.