Notari: Ponuda Države korektna za sve (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 04.Nov.2014, 12:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Notari: Ponuda Države korektna za sve (VIDEO)

Ponuda Države i predložene izmene zakona o notarstvu, o kojima se raspravljalo na poslednjoj sednici republičkog parlamenta, sasvim su korektne i zadovoljavajuće za sve, kaže jedan od niških notara Dragan Nikolić. Ističe da će predloženi postotak, koji bi notari trebalo da uplaćuju u državni budžet biti dovoljan za unapređenje rada sudstva, i jedni i drugi će imati posao, a građani će, po gotovo istoj ceni, moći ekspeditivnije da rešavaju administrativne poslove.
Na >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << pravnom nebu Srbije pojavili su se 2011. godine, sa radom su počeli pre nešto više od dva meseca, a ipak su za to kratko vreme, uspeli da celu advokaturu u Srbiji podignu na noge. Notari, koji svoje usluge građanima pružaju od početka septembra, kažu da su predložene izmene zakona fer i korektne, i da bi svakako bilo dobro da advokati postignu dogovor sa resornim ministarstvom, kako bi država normalno funkcionisala.
Kada je reč o ekspeditivnosti rešavanja podnesaka, Nikolić kaže da apsolutno nije tačno da će se probijati rokovi i da će procedure duže trajati. Četiri zapisničara, koliko trenutno u Nišu radi, prema njegovim rečima za sada je dovoljno da sve funkcioniše normalno, i tvrdi da su uspeli da se izbore sa takozvanim prvim naletom klijenata. Kada je reč o ceni, kažu da je ona u većini slučajeva potpuno ista kao I ranije, kada su drugi obavljali taj posao.
Ministarstvo pravde je još u junu raspisalo prvi konkurs za imenovanje 100 javnih beležnika u Srbiji. Prema ocenama nadležnih, javni beležnici, trebalo bi da donesu veću pravnu sigurnost, pre svega, kada je reč o trgovini nekretninama i hipotekama, kao i skraćivanje rokova za rešavanje pitanja koja su bila isključivo u nadležnosti sudova, poput ostavinskih postupaka. Javni beležnici birani su za područja osnovnih sudova u Srbiji, a nakon konkursa upošljeno je 40 notara za Beograd, i još 60 za 34 gradova i opština u Srbiji. U Nišu ih ima 4.

Nastavak na NTV.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.