„Niteks“ bez gazde

Izvor: Blic, 12.Maj.2010, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Niteks“ bez gazde

Agencija za privatizaciju republike Srbije, poništila je privatizaciju tekstilnog preduzeća "Niteks" iz Niša, saopštio je Zoran Tošić, predsednik Samostalnog sindikata Srbije u ovoj fabrici. Niteks je kupila firma "Irva investment", vlasnika Đorđa Nicovića. Po rečima Tošića, "Irva" nije ispunila obaveze iz kupoprodajnog ugovora zbog čega je došlo do raskida tog dokumenta.

- Do raskida kupoprodajnog ugovora došlo je nakon više dodatnih rokova vlasniku, u okviru kojih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je trebalo da obezbedi kontinuitet proizvodnje i realizuje investicioni program. Za "Niteks" iz Niša, 1. marta ove godine firmi "Irvi investment" je po peti put odobreno produženje roka od 30 dana za pokretanje proizvodnje, ali kako ni nakon toga pogoni nisu dostigli nivo koji je fabrika imala pre privatizacije ugovor je raskinut. Istovremeno, nisu uspeli da realizuju ni investicioni program za treæu godinu privatizacije - kažu u Agenciji za privatizaciju.

Milan Kljajić, direktor "Niteksa" pak kaže da su sve obaveze iz kupoprodajnog ugovora ispunjene.

- Mi smo za prve dve godine premašili ugovorene obaveze jer smo investirali 2,6 miliona evra. U trećoj godini smo sve obaveze oko investicija završili, a agencija nas tereti za nekih "smešnih" 75.000 evra koliko navodno nedostaje da obavimo sve investicione obaveze. Mi smo i to uložili i o tome poslali urednu dokumentaciju, ali zašto ona nije ušla u proceduru, to ne znam. Da nije smešno bilo bi tužno, ali teretimo se i da nemamo kontinuitet u proizvodnji, a niko ne pomišlja da smo u fabrici imali devetomesečni štrajk. Kada smo radili premašili smo ranije kapacitete - tvrdi Kljajić.

On poručuje radnicima da rade jer posla ima na pretek.

- Mi sada imamo ugovorene obaveze da proizvedemo robu za 50 miliona dinara za izvoz i 100 miliona dinara za Ministarstvo odbrane. To moramo da realizujemo. Sada smo izmirili dohotke radnicima za januar mesec, a spremamo se da isplatimo februar i, nadam se, polovinu marta - kaže Kljajić.

Zoran Tošić, predsednik Samostalnog sindikata Srbije u ovoj fabrici, kaže da očekuje drugačiju sudbinu u fabrici.

- Ukupna vrednost našeg preduzeća prelazi u ruke akcijskog kapitala. U "Niteksu" će biti postavljen zastupnik tog kapitala. Mi tražimo da sada naša fabrika uđe u proces restruktuiranja kako bi ponovo bila raspisana aukcija za prodaju našeg kolektiva. Samo tražimo da se u tu prodaju uključi lokalna samouprava - kaže Tošić.

Niteks je kupila 2006. godine kompanija "Irva investment" za 2,25 miliona evra, a radnici su štrajkovali devet meseci zbog neisplaćenih sedam plata.

Ipak, iz "Irve" poručuju da su ispoštovali socijalni program u potpunosti i da su zaključeni brojni proizvodni ugovori sa partnerima u zemlji i inostranstvu i skoro potpuna uposlenost svih kapaciteta.

- Nažalost, politički i često nelegalni štrajkovi i obustave rada doveli su do raskida zaključenih ugovora i nanosili ogromne štete i "Niteksu" i "Irvi" - kaže Duško Vojnović, direktor "Irve".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.