Nišlijke uz Poljakinje u borbi za legalan abortus : Bitno je da možemo da izaberemo i podržimo one koje to žele da urade

Izvor: RadioCity.rs, 03.Nov.2020, 12:33

Nišlijke uz Poljakinje u borbi za legalan abortus : Bitno je da možemo da izaberemo i podržimo one koje to žele da urade

Ovde smo da bi izrazile solidarnost sa ženama u Poljskoj kojima zabranjuju abortus, a to može sutra da se desi nama, rekla je Tanja Nikolić iz Centra za devojke.
Demonstranti u Poljskoj danima izlaze na ulice i protestuju zbog odluke Ustavnog suda da  je abortus zbog urođenih oštećena fetusa neustavan.  Prema odluci donetoj nedavno, pravo na abortus imaće jedino žene u slučaju silovanja, incesta i ugrožavanja zdravlja majke, dok će svi drugi razlozi biti neopravdani.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << />
Kažu da će smanjenjem abortusa biti više dece. Zabranom abortusa biće samo više žrtava žena, biće više abortusa u nelegalnim uslovima u kojima žene umiru, kazala je Nikolićeva.
U Poljskoj su protesti protiv zakona o zabrani abortusa već godinama unazad aktuelni, ali je ovaj najbrojniji do sada.  Kako mediji prenose, građanke Poljske koje su izašle na ulice, ovaj zakon doživljavaju kao rat protiv žena.
Mnoge žene imaju probleme što se ovoga tiče. Žene ne prestaju da imaju abortuse onda kada misle da treba  da ih imaju, nego prelaze granice i možda u svojoj zemlji to rade u lošim uslovima. Mislimo da je pravo na izbor svake žene  jako bitan i zahtevamo da abortus ostane legalan i besplatan, naglasila je Nikolićeva.
Rešenje bi, kako ističe, bilo u uvođenju  seksualne edukacije, a ne zabrani abortusa.
To da li će neko želeti da uradi abortus ili ne, nije razlog da ne bude sa nama i podrži pravo one žene koja želi da ima izbor i želi da uradi abortus. Nebitno je šta bilo ko hoće u svom životu.  Bitno je da podržimo sve one koje to žele da urade i jako je bitno da su institucije dobro opremljene za onu koja to želi.

Da nisu samo  Poljakinje te koje od društva nisu dobile podršku, govori i slika sa ulica Niša. Prolaznici koji su se našli u Obrenovićevoj sa negodovanjem su dočekale ovaj gest, pa su se mogle čuti psovke, primedbe, ali i saveti šta bi žene trebalo da rade, i to najviše od muškaraca.
Za sada sam čula nekoliko vrlo negativnih. Od mlađih, starijih  i onih baš starijih muškaraca. Svi su u kontekstu psovki ili su u smislu kako je njihova baba imala po šesnaestoro dece.
Nikolićeva podseća da je pravo na izbor osnovno ljudsko pravo i da svi to treba da prihvate, bilo da to žele ili ne.  

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.