Nišlijka Bojana Golubović jedan od najinovativnijih nastavnika u svetu

Izvor: RadioCity.rs, 18.Apr.2016, 21:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nišlijka Bojana Golubović jedan od najinovativnijih nastavnika u svetu

Tako je naša sugrađanka, nastavnica filozofije u Gimnaziji „Svetozar Marković“ i predsednica Debatnog kluba Grada Niša, dobila priliku da u narednih godinu dana, zajedno sa svojim kolegama iz svetske zajednice predvodi 250 000 edukatora iz celog sveta u stvaranju vizije obrazovanja za bolji svet. Bojana Golubović već nekoliko godina uspešno koristi materijale TED-Ideas worth spreading u nastavi.
 „U proteklih godinu dana, intenzivnije primenjujem ponuđene pripreme za časove >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << i kratke animirane TEDed filmove koji otvaraju refleksiju i obrađuju neki od problema na koji nailazimo u nastavi: Ko sam ja?,  Zašto volimo?, Kako da znam da postojim?, Besmrtnost-za i protiv i mnogi drugi. Primetila sam da učenici ne odreaguju na neke delove tih kratkih filmova, a testove sa ponuđenim odgovorima smatraju naivnim  (zatvorena pitanja o kojima dalje ne možemo raspravljati na času). Poželela sam da se uključim u TEDed lessons projekat tako što ću kreirati lekcije i pripreme spram potreba svojih učenika i tada sam naišla na prijavni formular. Prijavni formular je preispitivao moj rad sa TED platformom u nastavi, moj dosadašnji rad u obrazovanju koje se rukovodi holističkim pristupom i nagrade za koje sam bila nominovana ili koje sam osvojila“, rekla nam je Bojana Golubović, govoreći o tome kako je sve počelo. 

Nakon nekoliko nedelja je stigao mail u kojem joj predstavnici TEDa zakazuju online razgovor.
„Mnoga pitanja toga razgovora su se bavila upravo našim vizijama obrazovanja, promenama koje bismo uveli u postojećim okolnostima i idelanim uslovima, mogućnostima koje posedujemo u obrazovanju u državama u kojima radimo. Nakon nekoliko dana stiglo je obaveštenje da sam jedan od članova grupe od trideset najinovativnijih nastavnika koji će svoje inovacije u nastavi unaprediti u skladu sa principima TED zajednice i promovisati ih nakon obuke u svojoj zajednici“, kaže Bojana. 

Vizija „obrazovanja za bolji svet“ zasnovana je u razvoju celokupne ličnosti učenika, uz poštovanje potrebe za razvojem kreativnosti, kritičkog mišljenja, heurističkog metoda i samostalnosti u učenju.
„Obrazovanje treba novine. Ona koju smatram najosnovnijom jeste određenje obrazovanja kao osnove razvoja vrednosti, aktivizma i znanja. Spoznati sebe samoga u procesu Sokratovog dijalektičkog pristupa stvarnosti smatram prioritetom obrazovanja za 21. vek. Činjenica jeste da učionice savremenih škola ne možemo zamisliti bez informacionih tehnologija, ali bez neprestane upitanosti o svrsi obrazovanja i smislu sopstvenog bića i bića uopšte, obrazovanje gubi svoj smisao. Baš kao i život“, stav je Bojane Golubović.
Članstvo u drugoj generaciji TED inovativnih nastavnika Bojani Golubović donosi godinu dana izvanredne besplatne obuke koju će dobijati online zajedno sa svojim kolegama iz celog sveta, ali i  razmenu iskustava i razmenu ideja, učešće na TED samitu i podršku za razvoj projekta implementacije naučenog u svojoj lokalnoj sredini što je, kako kaže, posebno raduje.

„Prvi deo obuke je počeo, kao i komunikacija sa dragim kolegama sa svih kontinenata-ta količna iskrenog entuzijazma i posvećenosti pozivu prosvetnog radnika koju nalazim u komunikaciji sa svojim novim kolegama je neprocenjivo iskustvo“, rekla je za portal City radija, Bojana Golubović.  
Po završetku obuke koju će u narednih deset meseci dobijati od najvrsnijih svetskih stručnjaka iz oblasti nauke, umetnosti, društvenog aktivizma i filozofije, Bojana će biti spremna da znanja dalje prenosi nastavnicima i učenicima u svojoj zajednici.
Inače, ovo je prvi put da edukator iz Srbije osvoji ovo prestižno priznanje.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.