Nišlije najavile tužbu Cvetkoviću

Izvor: B92, 28.Dec.2010, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nišlije najavile tužbu Cvetkoviću

Niš -- Transferi lokalnim samoupravama su smanjeni u prethodne dve godine za 40 odsto, odnosno za više od 40 milijardi dolara, tvrdi narodni poslanik Milan Lapčević.

Lapčević je najavio da će zbog toga podneti krivične prijave protiv Ministarstva ekonomije i premijera Srbije Mirka Cvetkovića.

Inače, transferna sredstva gradu Nišu uskraćena su u iznosu od 1,3 milijarde.

"Narodni poslanici iz Niša su na sastanku sa gradonačelnikom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Milošem Simonovićem podržali inicijativu Stalne konferencije gradova i opština da se nivo transfernih sredstava vrati na nivo predviđen Zakonom o finansiranju lokalne samouprave", ističe Lapčević.

Poslanici iz Niša podržaće ovu inicijativu prilikom odlučivanja o Zakonu o budžetu Srbije za 2011. godinu i da će zvanično da potpišu zahtev za povraćaj transfernih sredstava.

Nišlije predočavaju da je kroz Memorandum o budžetu, ekonomskoj i fiskalnoj politici za 2011, Vlada Srbije predvidela da transferi budu povećani za samo 7,7 procenata u odnosu na prethodne dve godine.

To znači da je iznos ovih sredstava 27,7, odnosno za više od 21 milijarde dinara manji od onog koji predviđa Zakon o finansiranju lokalne samouprave.

Za period od 2009. do 2011. godine transferna sredstva umanjena su za 58 milijardi dinara, što je za više od 42 odsto manje od propisanog zakonskog iznosa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.