Niško “Vatreno oko” počinje da radi u petak, Knez Selo možda tek na jesen

Izvor: JužneVesti.com, 27.Jul.2020, 13:17

Niško “Vatreno oko” počinje da radi u petak, Knez Selo možda tek na jesen

Laboratorija “Vatreno oko” koja će obrađivati testove na koronu, a koja se poslednjih meseci gradi pored Instituta za javno zdravlje u Nišu, trebalo bi da počne sa radom u petak, najavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Na svečanom otvaranju će najverovatnije biti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Krizni štab je razmatrao i opremanje bolnice u Knez Selu, ali za neki naredni talas epidemije.

Ovo je Lončar rekao za TV Pink, a radovi na izgradnji laboratorije >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << se privode kraju.

Predsednik Vučić otvara laboratoriju kojom ćemo za još par hiljada povećati kapacitet testiranja. Ne samo za danas, već je to i priprema za jesen - rekao je Lončar.

Ministar je rekao da je laboratorija u Nišu potpuno nova, da je oprema već stigla i da je kadar obučen.

Ovakva laboratorija već postoji u Beogradu, a donacija je kineskog instituta. Kapacitet testova na dnevnom nivou niške laboratorije, kako je ranije najavljeno, trebalo bi da bude 1.000.

Za jesen bi u Nišu mogla biti spremna, kako se čulo na sednici Kriznog štaba, i bolnica u Knez Selu.

Danas će na Kriznom štabu u Nišu biti tema selo Knez, to je bolnica koja je bila u funkciji, ali sada nije i pričaće se o tome da se uloži i pripremi za jesen jer uz manja ulaganja može da bude ozbiljan dodatni kapacitet od 400 kreveta - rekao je Lončar.

Niko sa sigurnošću ne može da kaže kada će epidemija virusa korona proći, pojasnio je Lončar i rekao da virus ne reaguje ni na temperature niti na druge stvari i da su se jedino efikasno pokazali maska i distanca i da bi se toga trebalo pridržavati.

Podsetimo, prve najave Vlade bile su da će laboratorija biti gotova krajem maja, ali je kasnije rok za izgradnju produžen na sredinu jula. Izgradnja "Vatrenog oka" na samom početku radova privukla je pažnju građana, jer su posečeni stoletni kedrovi, a iz Zavoda za zaštitu prirode rekli da ih niko nije obavestio o tome.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Epidemiolozi govore o stragnaciji, a broj hospitalizovanih u KC Niš raste

Izvor: Danas, 27.Jul.2020

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je juče da će u Nišu u četvrtak 30. jula biti otvorena laboratorija „Vatreno oko“, kojom će se “za još par hiljada povećati kapacitet testiranja na korona virus”. On je kazao da će otvaranju prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.