Niško Akademsko pozorište u oktobru premijerno izvodi novu predstavu

Izvor: JužneVesti.com, 08.Okt.2018, 17:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niško Akademsko pozorište u oktobru premijerno izvodi novu predstavu

Predstavu Mamin dašak u svemiru koju je režirao mladi niški glumac Dušan Matejić, glumci Akademskog pozorišta u Nišu igraće premijerno u novoj sezoni koja je nedavno počela, a nakon večerašnjeg izvođenja, prva repriza je već sutra, 9. oktobra na njihovoj sceni.

Novi komad niškog Akademskog rađen je po motivima drame Zeko, zeko, francuske rediteljke Kolin Sero, kažu u Studentskom kulturnom centru, a reč je o priči o siromašnoj porodici. Reditelj kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << da je ona slična mnogim siromačnim porodicama, pa publika može da se pronađe i u karakterima i u okolnostima. Predstavu režirao niški glumac Dušan Matejić; foto: Akademsko pozorište SKC Niš

U svetu terorista, usamljenih i brbljivih komšinica, razvedenih ćerki, otpuštenih očeva i, najzad, u svetu sveopšte globalne krize, jedna MAMA je sagradila svoj ''svemir'' za sebe i svoju porodicu. U tom svemiru ona se i smeje i plače ali uvek – sa toliko života i želje za životom! Žanr ove predstave je stanje duše i svesti naše Mame. Naposletku, zašto ne bismo ovu predstavu posvetili svim majkama - dodaje Matejić.

Premijera nove predstave je večeras u 21 sat, a prva repriza sutra, 9. oktobra, dok će je glumci Akademskog ponovo igrati u četvrtak 18. oktobra. Za 11. oktobar je zakazan "Teatar improvizacije", a 16. oktobra glumci će igrati predstavu Hadersfild. Komad Mučenici je na repertoaru 23. oktobra, a 30. oktobra će se na maloj sceni igrati Zeus EX.

U Studentskom kulturnom centru ističu da je ova sezona niškog Akademskog pozorišta posebna i po tome što će, osim premijere, publika moći da pogleda i predstavu Predgrađe koja je prva nagrađena predstava u novoj sezoni. Ona je nedavno osvojila srca publike i žirija na festivalu "Krsto Pisurka" u Lomu u Bugarskoj i dobila specijalnu nagradu opštine Lom za najbolju predstavu, a niška publika moći će da je pogleda 25. oktobra.

Ovo je prvo igranje Predgrađa van matične scene, prvi festival u ovoj sezoni i prva nagrada, zbog čega smo presrećni! Žiri je bio oduševljen glumom našeg ansambla i stalno isticao to da smo neverovatno uigran tim. Pohvalili su naše glumce i rediteljku Jelenu Đorđević, koja je, kako su naveli, od glumaca stvorila uigranu ekipu koja igra poput profesionalaca - kažu u Akademskog pozorištu SKC-a.

Kažu da je u konkurenciji za nagrade bilo više od 20 predstava iz Bugarske, jedna iz Makedonije i jedna iz Srbije.

Iz SKC-a pozivaju sve ljubitelje pozorišta da i u narednim mesecima budu sa Akademskim pozorištem, da gledaju njihove predstave, a glumci će i u ovoj sezoni opravdati dugogodišnje poverenje publike.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.