Niški većnici usvojili poskupljenje grejanja 6 meseci od kada ga Toplana naplaćuje skuplje

Izvor: JužneVesti.com, 09.Maj.2017, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niški većnici usvojili poskupljenje grejanja 6 meseci od kada ga Toplana naplaćuje skuplje

U decembru je grejanje poskupelo za 3,64 %, a Toplana je korisnicima daljinskog grejanja naplaćivala po novoj ceni prethodnih meseci, dok je Gradsko veće ove cene usvojilo skoro pola godine kasnije. Cena po kojoj su naplaćivali grejanje od 1. decembra 2016. je time postala legitimna, a u Sekretarijatu za komunalne delatnosti kažu da je ovo uobičajena praksa, iako su oni još februara dostavili ovu odluku Gradskom veću.

Početkom prethodne grejne sezone ustanovljena je takozvana >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << “nulta cena” grejanja od 5,21 dinar po kW/h, što je bilo uvećanje za više od 30 % u odnosu na prethodno važeću cenu. Tada su iz gradske vlasti ovakav način obračuna pravdali Uredbom Vlade Srbije i metodologijom za obračun cene grejanja, po kojima je navodno neophodno da se na početku svake grejne sezone formira takozvana "nulta cena". Iz Sekretarijata kažu da su februara poslali odluku Veću; Foto: Arhiva JV

Tokom sezone, kažu, bilo je samo jednog poskupljenja, i to od decembra, kada su dobavljači ispostavili Toplani račun koji je bio uvećan, kako su naveli iz Nadzornog odbora Toplane, zbog skupljeg gasa za 4,16 %. Mazut je, istovremeno, kako su kazali, poskupeo za 1,54%. Za one koji plaćaju po kvadratu, tada je ustanovljenja cena od 1.041,12 dinara po kvadratu na godišnjem nivou, što je 86,76 dinara po metru kvadratnom mesečno, a cena po utorošenom kilovat-satu porasla je na 5,40.

Podsetimo da su tada mnoge Nišlije dobile višestruko uvećane račune za grejanje, koji su dosezali i do 20.000 dinara za stan od 80 kvadrata.

Zbog čega se ovaj predlog tek sada našao pred većnicima Grada, iz Sekretarijata za komunalne delatnosti nisu mogli da odgovore.

Sekretarijat je blagovremeno podneo zahtev Gradskom veću. Verovatno je došlo do usaglašavanja cena ili provera, ali ne znam zašto je tek danas došlo na dnevni red. Sekretarijat je uradio predlog rešenja i dostavio Veću u februaru 2017. Proverili smo navode Nadzornog odbora i utvrdili da je u skladu sa Uredbom o utvrđivanju metodologije za određivanje cene snabdevanja krajnjeg kupca toplotnom energijom - kazao je Hranislav Đorđević iz Sekretarijata.

On dodaje da su nove cene morale da budu istaknute na sajtu Toplane i Grada Niša, što je, kako tvrdi i bilo učinjeno.

Dodaje i da bi Toplana morala da obešteti korisnike da Veće nije usvojilo nove cene, što se, kaže, dešavalo ranije.

Podsetimo da je iz Toplane početkom sezone dolazio predlog da i fiksni deo računa bude uvećan, što gradska vlast nije usvojila. Enormno uvećanje računa iznenadilo je Nišlije u decembru kada su niški stanari (UPSS) koji se godinama bore za kvalitetnije grejanja kazali da je razlog nepoštovanje Zakona o energetici i povećanje protoka u podstanicama, koje kontrolišu upravo samo zaposleni u JKP "Gradska toplana". Iz Udruženja su, podsećamo, smatrali i da je "nulta cena" formirana na osnovu neistinitih podataka o ceni energenata.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.