Niški učenik drugi u Srbiji u pripremi jela po meniju

Izvor: JužneVesti.com, 06.Apr.2023, 09:52

Niški učenik drugi u Srbiji u pripremi "jela po meniju"

Učenik Ugostiteljsko-turističke škole iz Niša Dušan Pešić osvojio je drugo mesto na nedavno održanom Republičkom takmičenju iz kulinarstva u Beogradu u konkurenciji od 31 ugostiteljske škole iz Srbije.

Kategorija u kojoj se Dušan Pešić takmičio bila je “jelo po meniju” i označava pripremu obroka od predjela do deseta, a kako je Dušan rekao, meni koji su pravili, bio je isti za sve takmičare.

Spremali smo velute potaž od celera, kotlet “Parmu”, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << krastavac salatu, tartar sos i savijaču od jabuke. Žiri je pre svega ocenjivao ukus, a nakon toga veoma je bilo važno i to kako je hrana servirana, ali i koliko smo pedantni dok radimo i koliko nam je uredna radna površina stola - rekao je Dušan Pešić.

Učestvovao je u kategoriji "Jelo po meniju"; foto: privatna arhiva Dušan PešićSvi takmičari imali su 2 sata da pripreme jela i naknadnih 30 minuta da očiste kuhinju, a kako je Dušan rekao nije osećao pritisak zbog takmičenja, jer je imao detaljnu pripremu u školi.

Kada imamo važna takmičenja, mnogo vremena provodimo u školi i nakon što se završe časovi, tako da sam bio spreman i takmičenje završio za sat i 50 minuta. Kada radite posao koji volite, ništa nije teško, a takmičenje mi je pokazalo da sam na dobrom putu - rekao je Dušan.

Osvojena diploma za samopouzdanje pri zaposlenju; foto: privatna arhiva Dušan Pešić Deo priprema za takmičenje podrazumevalo je i aranžiranje hrane, kome je Dušan sa svojim profesorima dodatno posvetio pažnju, jer kako kaže, nekada izgled hrane može dodatno da zaintrigira ljude i dodaje da se učešćem na Republičkom takmičenju na lep način oprašta od škole.

Osvojenim drugim mestom za mene se takmičenja završavaju, s obzirom na to da sam završna godina, a diploma koju sam osvojio moći će mnogo da mi pomogne prilikom budućeg zaposlenja. Ne bih mogao da kažem da mi neka kuhinja više leži od druge, podjednako se dobro snalazim u svim - rekao je Dušan.

Osim Dušana, na Republičkom takmičenju iz kullinarstva učestvovao je još jedan učenik Ugostiteljsko-turističke škole iz Niša Vukašin Mitić, koji je u kategoriji “jelo po izboru” osvojio 6. mesto.

Podsetimo, učenici ove niške škole, pored Dušanovog uspeha u Beogradu, zabeležili su i rezultate na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija jugoistočne Srbije, kada je njihova orgnaska kocka za supu osvojila 3. mesto i izborila plasman na državno takmičenje.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.