Niški učenici rešavali PISA test

Izvor: RadioCity.rs, 08.Maj.2017, 10:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niški učenici rešavali PISA test

Probno PISA testiranje, koje obuhvata čitanje, nauku, matematiku, i prvi put finansijsku pismenost, sprovedeno je u četvrtak i petak u Prvoj niškoj gimnaziji Stevan Sremac“. U testiranju je slučajnim izborom učestvovao 61 učenik koji rođen 2001. godine.

„Ove godine se prvi put PISA testiranje radilo na računaru, u pitanju su 2 bloka test pitanja, po 60 minuta se radi svaki blok, sa pauzama, a nakon toga rešavali su malo veći upitnik gde je bilo potrebno da opišu sebe, >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << svoje roditelje i tako dalje. Zadaci koje su učenici rešavali su pitanja iz života, iz nastavnog plana i programa i van njega, tako da su mogli da ih urade bez neke veće pripreme“, objašnjava koordinator PISA testiranja, profesor informatike i računarstva Ljubiša Ivković.
Dve učenice, čije je znanje testirano, podelile su sa nama svoje utiske.

„Većina pitanja je uglavnom bila obuhvaćena planom i programom škole, neki stvari jesu više logika, i više ovako iz života, ali mislim da je to potrebno da bi se mi kao ličnosti razvili. Nije bilo teško, bilo je zanimljivo i ja ovo nisam shvatila kao gubljenje vremena“, priča učenica Anđelija Stojanović.
„Da bi se uradio PISA test nije potrebno mnogo znanja iz škole, ali je potrebno dosta razmišljanja i razgovora koje smo mi vodili sa profesorima van nastave i časova“, kaže učenica Mina Veličković.
Naš obrazovni sistem je jedan od 80 sistema u svetu koji učestvuju u PISA istraživanju. Posle ovog probnog tetstiranja, 2018. godine sprovešće se PISA istraživanje.

Inače, Srbija prošle godine nije učestvovala u PISA testiranju, zbog kasnog prijavljivanja, dok je 2015. zauzela neslavno mesto, i bila među poslednjima u Evropi. Profesor Ivković smatra da je razlog to što su učenici onda test prihvatili olako, i kao nešto što se ne ocenjuje.
PISA akcenat stavlja na procenu postignuća učenika u zadacima koji se tiču realnih životnih situacija i koji se smatraju relevantnim za efikasno učestvovanje u društvu odraslih, kao i celoživotnog učenja.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.