Niški srednjoškolci učili kako da štede energiju

Izvor: JužneVesti.com, 23.Feb.2024, 15:06

Niški srednjoškolci učili kako da štede energiju

Učenici četiri srednje škole u Nišu imali su danas priliku da kroz radionicu usvoje praktična znanja o energetskoj efikasnosti i obnovljivim vrstama energije. Mladi su učili kako da malim promenama svakodnevnih navika, daju svoj doprinos u očuvanju životne sredine.

Male promene - veliki doprinos; foto: S. V. Kako zaključuju iz Američke agencije za međunarodni razvoj USAID, mladi brzo usvajaju navike pa su odlučili da upravo sa njima kroz projekat “Bolja energija, za >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << bolju budućnost“ razgovaraju o očuvanju životne sredine. Sanja Tolo iz USAID-a kaže da mladi imaju određeno znanje, ali ga ne primenjuju u svakodnevnom životu.

U svakodnevnim navikama i ponašanju ne razmišljaju puno na tu temu. Pokušavamo da njima usmerimo pažnju da u svakodnevnom životu, kroz malu promenu nekih ustaljenih navika, naprave značajne uštede, a samim tim i doprinesu očuvanju životne sredine - ističe Tolo.

Učenici četiri niške škole učestvovoali; foto: S. V. Gasiti svetlo iz prostorije u kojoj se ne boravi, koristiti dnevno osvetljenje, isključiti punjač iz utičnice kada napunite uređaje, preneti roditeljima da kuvaju u šerpama sa poklopcem, rernu isključiti desetak minuta pre kraja spremanja - saveti su koje su dobili niški srednjoškolci na radionici.

Projekat “Bolja energija, za bolju budućnost” sprovodi Ministarstvo energetike u saradnji sa USAID-om i u njemu učestvuje i Grad Niš. Energetska menadžerka Grada Maja Stanković istakla je da im je cilj da mladim ljudima promene navike i daju nove ideje.

Učenici će kroz jednodnevnu obuku o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije nakon ovoga postati edukatori pa će svoje znanje širiti na svoje vršnjake, roditelje i celu zajednicu - rekla je Stanković.

Radionicu su pohađali učenici elektro-tehničkih škola “Mija Stanimirović” i “Nikola Tesla” i iz gimnazija “9. maj” i “Stevan Sremac”.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.