Niški srednjoškolci osmislili eko bombe za ozelenjavanje grada

Izvor: JužneVesti.com, 11.Feb.2024, 12:24

Niški srednjoškolci osmislili "eko bombe" za ozelenjavanje grada

Kako bi kod svojih vršnjaka podigli ekološku svest i u isto vreme doprineli ozelenjavanju grada, niški srednjoškolci okupljeni oko učeničke kompanije "Ekoeksplozija" osimislili su "eko bombe" koje u sebi sadrže semena različitih biljaka i do kojih će građani moći da dođu putem automata, odnostno vending mašine.

S obzirom na to da novac za realizaciju ove ideje nisu imali, učenici ETŠ "Mija Stanimirović" na školskim izložbama prodavali su iscrtano kamenje i medenjake.Do >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << novca došli prodajom na bazarima; foto: Ekoeksplozija

Podrska nastavnika i učenika bila je velika tako da smo novac za masinu sakupili na prvom bazaru. Planiramo još jedan bazar sledece nedelje gde cemo nabaviti ostatak novca koji nam je potrebno za promociju i pripremu za takmičenje - kažu učenici.

Upravo putem te mašine svojim sugrađanima omogućiće da na lak i jednostavan način dođu do "eko bombi" koje su sačinjene od mešavine zemlje, peska i različitih semena biljaka.

Na ovu ideju smo dosli jer smo želeli da kod naših vršnjaka probudimo ekološku svest i da utičemo na ozelenjavanje našeg grada. Smatramo da je ovo zabavan i pristupačan nacin za nabavku semena koje je odmah spremno da se posadi - ističu srednjoškolci.

Svoj izum predstaviće na takmičenju "Dostignuća mladih“, a nakon toga će ga podeliti sa svojom zajednicom.

Ekoeksploziju čine Ognjen Marjanović, Jana Kostić, Petar Cvetković, Petra Mitrović, Mihajlo Dinić, Danica Bejić i Jana Grujić i svi zajedno pokušaće na ovaj način da doprinesu ozelenjavanju grada.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.