Niški socijalisti predlažu da se postavi spomenik vili Naisi nasred Nišave

Izvor: JužneVesti.com, 19.Maj.2023, 16:18

Niški socijalisti predlažu da se postavi spomenik vili Naisi nasred Nišave

Gradski odbor za kulturu Socijalističke partije u Nišu uputiće Skupštini Grada tri inicijative među kojima je izgradnja sklupture vili Naisi nasred reke Nišave. Oni navode da je ideja da spomenik bude kod Oficirskog doma, a idejni plan skulpture je već izgrađen.

Predsednik odbora za kulturu i član Upravnog odbora Udruženja stvaralaca Niša Siniša Stamenković kaže da će velika skulptura Naise koja će se izdizati iz reke, postati novi simbol Niša. Ističe da će se >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << na taj način “vili Naisi i njenom narodu vratiti carstvo”, ali i da će skulptura skretati pažnju mnogih turista, naročito noću uz adekvatno osvetljenje.

Pokrenuo sam ideju da se jedna skulptura Naisa izgradi većih dimenzija i da bude postavljena na Nišavi, usred reke, između Oficirskog doma i Kajakaškog kluba Gusar. U Nišu se daje ta nagrada najboljem glumcu, onda sam ja pitao neke s kojima smo sedeli iz raznih struktura, šta je to Naisa. Može li negde da se vidi Naisa? Ne, jer nema te skulpture. Mislim da je red da Niš ima takvu jednu skulpturu koja je simbol Niša i Filmskih susreta - navodi Stamenković.

Niš neki nazivaju vilin-gradom; foto: SPS Kako dodaje Stamenković, jedan vajar iz Beograda je oduševljen idejom i već napravio idejni plan skulpture.

Stare priče kažu da vila Naisa i danas živi u skrivenim rukavcima reke Nišave krijući se od ljudi koji su tu reku zatrovali, tuguje za izgubljenim bratom i svetom koji je nekad bio njen. Zato neki Niš i nazivaju vilin-gradom, izgubljenom prestonicom Naisinog carstva koja će jednom biti vraćena njoj i njenom narodu - navodi.

Stamenković kaže da je već odavno pokrenuo tu ideju kod nekadašnjeg gradonačelnika Bulatovića, i tadašnje načelnice Nišavskog okruga Dragane Sotirovski, a sada će podneti inicijativu Skupštini Grada.

Odbor za kulturu niškog SPS-a predlaže i da se ustanovi nagrada za najboljeg glumca debitanta na Filmskim susretima, koja će nositi ime glumca Ljubiše Samardžića Smokija, kao i da se osnuje Saveza amatera u kulturi, koji bi okupljao brojna kulturno-umetnička društva i udruženja koja neguju tradiciju i kulturu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.