Niški simfonijski orkestar otvara sezonu uz dela Mocarta i Forsajta

Izvor: JužneVesti.com, 07.Feb.2023, 19:05

Niški simfonijski orkestar otvara sezonu uz dela Mocarta i Forsajta

Pod dirigentskom palicom Zorana Stanisavljevića u četvrtak, 9. februara od 20 sati u sali Niškog simfonijskog orkestra biće održan premijerni koncert tokom koga će biti izvedene kompozicije Volfganga Amadeusa Mocarta i Sesila Forsajta.

Uvodna uvertira biće Mocartova Čarobna frula, nakon čega će početi koncert za violu i orkestar u ge-molu, gde će kao solista nastupiti Radoš Veljković.Radoš Veljković - viola; foto: NSO

Posle pauze biće izvedena >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << simfonija br. 41 u ce-duru, Jupiter.

Karte se mogu kupiti na blagajni Orkestra, od 8 do 15 sati po ceni od 500 i 300 dinara za studente, đake i penzionere.

Dirigent Zoran Stanisavljević rođen je 1972. godine. 2001. godine diplomirao je Dirigovanje na Fakultetu umetnosti u Prištini, a 2006. magistrirao na FMU u Beogradu. Bio je asistent dirigenta Akademskog hora SKC-a Univerziteta u Nišu 1999 - 2004. godine. 2004. godine osnovao je Ženski hor Studentskog kulturnog centra u Nišu.

Bio je član Umetničkog saveta IHS u Nišu u periodu 2004-2010. Od 2012. godine preuzima Akademski hor Studentskog kulturnog centra Univerziteta u Nišu, kao dirigent i umetnički rukovodilac.

Od 2012. angažovan je u Niškom simfonijskom orkestru kao gost dirigent.

Član je stručnih žirija na festivalima u zemlji i inostranstvu i radi kao redovni profesor na Fakultetu umetnosti u Nišu.

Radoš Veljković je rođen 1996. godine u Nišu, u muzičkoj porodici. Sa sedam godina upisuje violinu, a polaskom u srednju muzičku školu "Dr Vojislav Vučković“ prelazi na violu. Visoko obrazovanje počinje na Fakultetu Umetnosti u Nišu, da bi već sledeće godine nastavio školovanje na univerzitetu "Anton Bruckner Privatuniversität Linz“ u Lincu, Austriji, u klasi prof. Predraga Katanića, gde je i diplomirao 2021. godine.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.