Niški prototip - kamera koja “gleda” kroz dim

Izvor: JužneVesti.com, 15.Jul.2019, 15:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niški prototip - kamera koja “gleda” kroz dim

Specijalna protivpožarna kamera pod nazivom “LADAR” koja će omogućiti vidljivost kroz dim, predstavljena je u Nišu na okruglom stolu posvećenom digitalnim uređajima za gašenje požara. Postoji veliko interesovanje za ovakvu kameru, navode organizatori, a prototip je napravila niška firma.

"Veštačka inteligencija i novi digitalni uređaji za gašenje požara i upravljanje katastrofama” naziv je okruglog stola koji je održan ovog vikenda u Nišu. Prisustvovalo je >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << 30 učesnika iz različitih zemalja Evrope, a predsedavao je predsednik Evropske protivpožarne asocijacije (EFA) Albreht Breme.

Predsednik EFA smatra da će projekat LADAR, koji omogućava gledanje kroz dim, biti od velike pomoći u kriznim situacijama spašavanja.

Uraditi ovako nešto, za svega pola godine, neverovatno - rekao je Breme.

EFA je neformalna platforma koja spaja spasilačke službe sa javnim institucijama, relevantnim vlastima i tehnološkim partnerima.

Razgovori i razmena iskustva između njih, fokusiraju se na dva stuba: prevencija od požara i upravljanje katastrofama sa ciljem da se stvori platforma koja će okupiti eksperte širom Evrope za razmenu najboljih praksi u upravljanju katastrofama - navode organizatori.

Domaćini i organizatori 21. okruglog stola bile su dve niške kompanije iz optoelektronske grupacije, Harder Digital Sova i Photon Optronics, kao tehnološki partneri EFA.

Photon je i napravio "LADAR" u saradnji sa Inovacionim fondom Srbije.

Među gostima iz Evrope prisutni su bili visoki predstavnici Evropskih organizacija i firmi, među kojima su bili i ljudi sa Hamburškog univerziteta, sa Instituta za fizičku bezbednost iz Holandije, stručnjaci iz regiona, kao i predstavnici srpskog Sektora za vanredne situacije.

Organizatori očekuju da Opto grupacija postane poligon EFA u testiranju specijalnih oprema za gašenje požara i upravljanju kriznim situacijama.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.