Niški pisac Uroš Dimitrijević dobitnik nagrade Politikinog zabavnika za roman godine

Izvor: JužneVesti.com, 20.Feb.2024, 11:50

Niški pisac Uroš Dimitrijević dobitnik nagrade "Politikinog zabavnika" za roman godine

Književna nagrada "Politikinog zabavnika" za najbolje književno delo namenjeno mladima u 2023. godini pripalo je niškom piscu Urošu Dimitrijeviću za roman Daske. Reč je priči o odrastanju u rodnom gradu, u koju je utkao dogodovštine iz svog detinjstva, a to je njegov drugi roman nakon uspešnog prvenca koji je bio u užem izboru za NIN-ovu nagradu.

U obrazloženju žirija navodi se da je "duhovito i direktno, jezikom objektivizovanim generacijskim osobenostima, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << i lokalnim jezičkim valerima, Uroš Dimitrijević je stvorio roman koji je manifest jedne generacije ali i prostor prepoznavanja i uživanja za sve one milenijalce koji nisu zaboravili mladost i iskrenost".

Roman Daske je priča o "običnom“ književnom junaku koji skejtom juri kroz svoje odrastanje i društvenu panoramu ispunjenu živopisnim likovima i događajima, prepoznatljivim i sugestivnim u mikro-kulturnim i socijalnim posebnostima jedne specifične urbane zajednice. Na prvi pogled nepretenciozno pripovedanje otvara prostore duboke emotivnosti, nepatvorene dečačke naivnosti i osobene otvorenosti svojstvene mladima - stoji u obrazloženju žirija.

Na konkurs je stiglo 48 naslova, a žiri koji je odlučivao o dobitniku su činili dr Snežana Petrović, savetnik u Insitutu za srpski jezik SANU, prof. dr Irena Špadijer, profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu, Petar Arbutina, književni kritičar, Milorad Milinković, filmski reditelj, i Petar Milatović, u ime redakcije.

A post shared by Politikin Zabavnik (@politikin_zabavnik)

Daske su roman u kome je Uroš na neki način oživeo likove iz prvog romana Siroti mali ratovi. Nišlija sada živi u Parizu, radi u strip industriji i živi svoj san, ali je pisao o svom rodnom gradu i odrastanju u njemu.

Iako je pisao iz Pariza, u Daskama se sve dešava u Nišu, od početka do kraja. Čitava radnja je u njegovom rodnom gradu, a na to ga je, kako je ranije rekao za Južne vesti, inspirisao i mlađi brat.

Imam mlađeg brata i on me je često pitao prvo zašto živim u Beogradu, a potom i zašto živim u Parizu i ja sam mu uvek davao moje razloge. A kada sam ja njega pitao koji mu je omiljeni grad, on bi mi odgovorio - Niš, koji mu je omiljeni park - Čair. I onda sam se shvatio da je postojao čitav jedan period u mom životu kada je Niš bio moje omiljeno mesto na planeti, tokom osnovne i srednje škole. Mogao sam da otputujem na najlepše mesto na planeti, ali sam uvek jedva čekao da se vratim u Niš, da u školskom dvorištu sa drugarima vozim skejt. Niš je za mene tada bio, pa, ako ne Njujork, onda barem Portland, a Portland je dosta kul grad - rekao je Dimitrijević.

Napomenuo je da nije reč o autobiografskoj knjizi, ali da ima takvih elemenata, odnosno dogodovština iz njegovog detinjstva, koje je menjao manje ili više kako bi dobro služile priči.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.