Niški osnovci dobili besplatne udžbenike Fondacije “Alek Kavčić”

Izvor: JužneVesti.com, 24.Mar.2023, 18:44

Niški osnovci dobili besplatne udžbenike Fondacije “Alek Kavčić”

Zahvaljujući inicijativi svog učitelja Dejana Petrovića, učenici trećeg razreda Osnovne škole “Učitelj Tasa” dobili su besplatne udžbenike za narednu godinu Fondacije “Alek Kavčič” za narednu godinu školsku godinu. Učitelj kaže da su udžbenici Fondacije povoljni i kvalitetni, a roditelji ističu da im je sada rasterećen kućni budžet.

Na inicijativu učitelja Dejana Petrovića; foto: S. V. Na inicijativu učitelja iz Osnovne škole “Učitelj Tasa” Dejana >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Petrovića koji je, kako kaže, prepoznao kvalitet knjiga, Ivana Mitrović ispred beogradske Stomatološke ordinacije Panakeia odlučila je da njegovim učenicima donira udžbenike iz Fondacije “Alek Kavčić”.

Iskreno ja jesam imao sumnju u kvalitet udžbenika, ali kada sam naručio i video o čemu se radi, nisam se dvoumio uopšte - preporučio sam ih roditeljima koji su se odmah podržali moj predlog. Imam 25 učenika u odeljenju i već koristimo knjige iz Fondacije “Alek Kavčić”, a sada smo dobili donaciju za narednu godinu, za četvrti razred - kaže Petrović.

"Veliko je olakšanje za kućni budžet"; foto: S. V. Roditelji ističu da je u izboru presudila cena, a da kvalitet ne manjka smatra otac učenice trećeg razreda Nenad Milenović, koji je primetio da učenici postižu dobre rezultate na takmičenjima.

Veliko je olakšanje za kućni budžet pošto imam i starije dete koje ide u šesti razred. Velika je razlika u ceni, starijem detetu knjige koštaju preko 10.000 dinara, a za mlađu ćerku platili smo oko 1.800 dinara. Kada krene septembar ogromni su troškovi i verujte da po pet puta jeftinije plaćamo ove udžbenike, mnogo nam znači jer ćemo moći i nešto drugo da kupimo deci. Udžbenici su sasvim kvaliltetni čak su i rezultati dece dobri, oni idu na takmičenja i dobro prolaze - kaže Milenović.

350 škola u Srbiji koristi neke udžbenike iz Fondacije; foto: S. V. Učenicima je knjige podelio Njegoš Petrović, ispred Fondacije “Alek Kavčić” koji ističe da preko 350 škola u Srbiji koristi neke udžbenike iz Fondacije, a sve više ih je zainteresovano. On kaže da su učitelji i roditelji počeli da prepoznaju odnos kvaliteteta i cene.

Najveći otpor prema našim udžbenicima u početku su bile raznorazne dezinformacije, tvrdnje da su to jeftine crno bele kopije, da udžbenici nisu odobreni od strane Ministarstva i druge besmislene tvrdnje, ali ništa od toga nije istina. Što više nastavnika i roditelja saznaje prave informacije to se više i opredeljuju za ove udžbenike - kaže Petrović.

Njegoš Petrović dodaje da se nijedan udžbenik sa sajta Fondacije ne plaća, ali da postoje digitalni udžbenici koji nisu javno dostupni, poput udžbenika iz muzičkog, čitanki i bukvara, i oni se plaćaju zbog autorskih prava kompozitora, pesnika, pisaca čije se odlomci u njima nalaze.

Podsetimo, na početku ove školske godine građani su se žalili na kupovinu skupih komleta udžbenika, a učitelj Dejan Petrović je već ukazivao na povoljnost udžbenika Fondacije “Alek Kavčić” i zahtevao da ih sve niške škole koriste. On je izrazio sumnju da postoje interni dogovori između distributera i direktora Osnovnih škola u Nišu, koje povezuju zajednički interesi.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.