Niški lutkari zbog vrućina kolabiraju na sceni

Izvor: JužneVesti.com, 21.Jun.2016, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niški lutkari zbog vrućina kolabiraju na sceni

Iako ovih dana Lutkarsko pozorište proslavlja 58. rođendan, senku na uspešnu sezonu i veliki broj nagrada “bacaju” uslovi u kojima su glumci prinuđeni da rade. Sala bez klimatizacije, dotrajale stolice, loš krov i pokvarene instalacije narušavaju ugled ovoj ustanovi kulture.

Zbog toga što 40 godina nije ulagano u infrastrukturu pozorišta, poslednjih dana glumci kolabiraju na sceni, kaže upravnica Ivana Savić. Pored toga, prema njenim rečima, publika >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << se bori i sa vrućinom i sa održavanjem ravnoteže na pokvarenim stolicama.

Moramo da se pozabavimo drugačije tim stvarima, jer ako se tako nastavi ovo pozorište će propasti i onda će nam biti potrebno mnogo više vremena i ulaganja da bi se to obnovilo. Ovo su problemi koji su se godinama nagomilavali, ništa nije urađeno i sada ako se ništa ne preduzme propašće sve - kaže Savićeva.

Savićeva kaže da se trudi da pozorište konkuriše projektima kod različitih fondera i da što više sredstava obezbede sami.

Glumci su lagano kolabirali juče u toku probe, jer imamo sistem ventilacije koji je pokvaren. Na grejanje i krov se žalim već tri godine, ali bezuspešno. Očekujemo rezultate nekih konkursa i ako dobijemo sredstva sredićemo stolice - kaže Savićeva.

Lepeze i voda su nam osnovni rekviziti za preživljavanje na sceni. Vrućine su velike, a pored teških kostima u predstavama ima i dosta svetlosnih i pirotehničkih efekata, tako da nam je stvarno naporno. Međutim, bez obzira na to trudimo se da damo svoj maksimum - kaže Bibić.

Inače, zahvaljujući konkursu "Zajednici zajedno", sanirana je pozornica, nabavljen je baletski pod i zamenjene su glavna i zavesa na ulazu u salu.

Lutkarsko pozorište 23. juna obeležava 58 godina postojanja, a toliko ima i profesionalni status. Jedino je takve vrste u Nišu, a ansambl je prepoznatljiv po raznovrsnim predstavama, izvanrednim glumcima i nagradama širom regiona.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.