Niški kardiohirurzi predlažu Zakon o nacionalnom značaju zdravstvenih radnika

Izvor: JužneVesti.com, 19.Jun.2023, 11:02

Niški kardiohirurzi predlažu Zakon o nacionalnom značaju zdravstvenih radnika

Platni razredi, zabrana zdravstvenim radnicima da rade i privatno i državno, zapošljavanje medicinara najviše tri meseca nakon položenog državnog ispita - neki su od predloga kolegijuma Klinike za kardiohirurgiju u Nišu. Oni su sve to, kako tvrdi direktor Dragan Milić, poslali nadležnima, u vidu inicijative za donošenje Zakona o nacionalnom značaju zdravstvenih radnika.

Milić ističe da je ideja da se reše brojni i nagomilani problemi u zdravstvenom sistemu Srbije, odnosno >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << da pacijent i njegove potrebe budu u centru pažnje.

U želji da se spreči odliv zdravstvenog osoblja iz Srbije u inostranstvo i time dugoročno obezbedi budućnost, sigurnost i stabilnost zdravstvenog sistema naše otadžbine, u cilju što bržeg eliminisanja svih listi čekanja, kolegijum Klinike za kardiohirurgiju UKC-a Niš uputilo je inicijativu svim nadležnim državnim institucijama u Republici Srbiji - navodi direktor.

Zakon bi podrazumevao da se svi zdravstveni radnici zaposle najviše tri meseca nakon položenog državnog ispita, kao i da budu u radnom odnosu na neodređeno vreme najviše godinu dana nakon polaganja državnog.

Kardiohirurzi predlažu i da se određenim pravilnicima uvedu posebni kriterijumi za prijem u pojedine zdravstvene ustanove.

Zakonom je obuhvaćen i njihov predlog da se pet godina zabrani medicinarima da rade i privatno i državno, odnosno da se ukine dvojni radni odnos.

U tom periodu doneti zakonske odredbe kojima će se obezbediti isti uslovi za rad državnog i privatnog zdravstva. U tom periodu, takođe, eliminisati sve liste čekanja i obezbediti pacijentu pravo na izbor gde će se lečiti - piše u inicijativi.

Predlog je i uvođenje platnih razreda koji bi definisali težinu i odgovornost za svako radno mesto u zdravstvu.

Osnovni koeficijent definisaće osnovnu platu. Pored osnovnog platnog razreda, uvode se još tri. Oni će se razlikovati za 20%, 40% i 60% u odnosu na bazični. Kriterijumi za određivanje platnih razreda definisaće se posebnim Pravilnikom, koji će doneti Ministarstvo zdravlja u saradnji sa zdravstvenim ustanovama i medicinskim fakultetima u Srbiji - pojašnjava Milić.

Podsetimo, početkom aprila ove godine niški kardiohirurzi su eliminisali liste čekanja, tako što su prethodno operisali pacijente i vikendima, bez novčane nadoknade.

To je naišlo na pozitivne reakcije javnosti, ali i na osude, između ostalog, Radeta Panića iz Sindikata lekara i farmaceuta, zbog čijih izjava je Dragan Milić najavio tužbu. Nadležni tu njihovu inicijativu i akciju nisu odobrili.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.