Niški i hrvatski privrednici ugovarali saradnju

Izvor: JužneVesti.com, 26.Nov.2014, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niški i hrvatski privrednici ugovarali saradnju

Regionalna privredna komora Niš ugostila je 15 kompanija iz Hrvatske koje su pokazale zainteresovanost da razviju svoje poslovanje i na teritoriju južne Srbije, a za to su im neophodni partneri iz Niša.

Badel, INA maziva, Končar elektroindustrija, Radež, Istragrafika samo su neka od preduzeća iz Hrvatske koja su svoje ideje i potencijale predstavila kolegama iz Niša.

U Srbiji posluje 220 firmi sa hrvatskim kapitalom. Robna razmena je poslednjih godina uvećana, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << a postoje i višegodišnji kontakti kompanija iz Niša i Hrvatske i ovo je idelna prilika da se započnu neki razgovori o eventualnoj saradnji - rekao je Goran Masnec, predsednik Hrvatske gospodarske komore.

Domaćin biznismenima iz Hrvatske bio je zamenik predsednika Regionalne privredne komore Nebojša Bogdanović koji je rekao da u Nišu postoje dobri preduslovi za investiranje.

Niš je pogodan i za grinfild i za braunfild investicije, odličan milje za investiranje i ja očekujem da će i kompanije iz Hrvatske širiti svoje poslovanje i u ovom delu Srbije - rekao je Bogdanović.

Prvi čovek hrvatskog Badela, najpoznatijeg po konjacima, Mirko Babić naglasio je da je njegova firma i kupac i prodavac na srpskom tržištu.

Prodajemo svima dobro poznato piće, a kupujemo destilate, najviše šljivu iz Blaca, Prokuplja i Aleksandrovca. Želja nam je da proširimo broj dobavljača - rekao je Babić.

Sa predstavnicima hrvatskih kompanija bio je i ambasador ove zemlje u Srbiji Gordan Marketić, koji je naglasio da je robna razmena između dve zemlje na kraju 2013. godine bila oko 550 miliona evra.

Nekada je bila veća od jedne milijarde, ali primetan je rast u protekloj godini. Ovde ste svi zajedno da biste videli da li ima mogućnosti za bolju saradnju kako bi cifra robne razmene bila još veća - rekao je Marketić.

Ambasador je kasnije razgovarao i sa gradonačelnikom Niša Zoranom Perišićem gde je rečeno da vazdušni saobraćaj, prehrambena i mašinska industrija imaju potencijal da postanu osnov ekonomske saradnje između Niša i Hrvatske.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Hrvatske kompanije traže partnere za širenje posla na jugu Srbije

Izvor: B&F Online, 27.Nov.2014, 13:37

  Regionalna privredna komora Niš ugostila je 15 kompanija iz Hrvatske koje su pokazale zainteresovanost da razviju svoje poslovanje i na teritoriju južne Srbije, a za to su im neophodni partneri iz Niša. “Badel”, “INA maziva”, “Končar elektroindustrija”, “Radež”, “Istragrafika”...

Nastavak na B&F Online...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.