Niški građevinci često bez zaštitne opreme, Inspekcija kažnjava

Izvor: JužneVesti.com, 18.Mar.2019, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niški građevinci često bez zaštitne opreme, Inspekcija kažnjava

Radnici koji i na velikim visinama rade bez kaciga, ali i bez druge neophodne zaštitne opreme, česta su slika niških gradilišta, a neretko građevinci i konzumiraju alkohol na radnom mestu. U Inspekciji rada kažu da redovno kontrolišu gradilišta u Nišu i da stalno podnose prekršajne prijave, kao i da je poslednje dve godine povređeno devetoro radnika.

Pivo u pauzi; foto: D. D.Sa građevinskom sezonom, radnici izmile po niškim gradilištima. Međutim, građani svedoče >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << da oni vrlo često ne nosi kacige, nose patike umesto zaštitne obuće, ili se spuštaju sa velikih visina bez ikakve sigurnosne opreme.

Neretko na pauzama zasednu po armaturi i okrepljuiju se pivom. Pripale i cigaretu pored boce za gas.

Takva je slika i na mestu gde se gradi zgrada nedaleko od Pozorišta lutaka.

U Inspekciji rada kažu da često kontrolišu gradilišta po Nišavskom okrugu i da je u poslednje 2 godine prijavljeno 9 povreda. Od toga 7 teških i dve lakše povrede.

U poslednje dve godine na gradilištima na teritoriji Nišavskog upravnog okruga, kako kažu u Inspekciji, obišli su preko 1.500 gradilišta.

Na osnovu utvrđenih nedostataka i nepravilnosti, inspektori rada su doneli 327 rešenja sa 578 naloženih mera, 34 rešenja o zabrani rada na mestu rada i podneli su 17 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka - navode u Inspekciji.

Kazne i do milion dinara; foto: D. D.Novčane kazne se kreću i do milion dinara. Međutim, pre kazne, sledi upozorenje.

Kada utvrdi nedostatke i nepravilnosti u primeni mera za bezbednost i zdravlje na radu zaposlenih, inspektor rada je dužan da donese rešenje kojim se nalaže poslodavcu otklanjanje nepravilnosti u kraćem vremenskom roku, nakon čega se vrši kontrola izvršenja rešenja. Ukoliko poslodavac ne postupi po rešenju inspektora rada i ne otkloni utvrđene nedostatke u ostavljenom roku, inspektor rada podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv poslodavca - navode u Inspekciji rada.

Inspektori rada ovlašćeni su i da rešenjem zabrane rad na gradilištu za vreme trajanja okolnosti koje dovode do ugrožavanja bezbednosti i zdravlja zaposlenih na gradilištu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.