Niški funkcioneri i korupcija - protiv koga su sve podnete prijave

Izvor: JužneVesti.com, 15.Mar.2024, 10:50

Niški funkcioneri i korupcija - protiv koga su sve podnete prijave

Načelnica niške uprave, doskorašnji vršilac dužnosti načelnika niške uprave, direktori kulturnih institucija i javnih preduzeća, zaposleni u sudovima, članovi gradskog veća i odbornici, kao i bivši gradonačelnik Grada Niša prijavljeni su Agenciji za sprečavanje korupcije. U periodu od 2019. do januara 2024. godine Agencija je primila više od dvadeset podnesaka u kojima se ukazuje sumnja u korupciju u organima javne vlasti >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << u Nišu.

Svako ko sumnja u korupciju u organima javne vlasti u Srbiji to može da prijavi putem sajta Agencije za sprečavanje korupcije. Formular je jednostavan, ali podaci o prijavljenim funkcionerima nisu javno dostupni.

Od januara 2019. do januara 2024. godine na adresu Agencije stigle su 23 prijave. U dokumentima, koja su dostavljena Južnim vestima, pominju se nekadašnji i sadašnji predstavnici gradske vlasti, ali i opozicionari.

Dve predstavke podnete su bez navođenja imena i prezimena prijavljenih. Reč je o sudiji Osnovnog suda u Nišu koji je prijavljen zbog mogućeg koruptivnog postupanja u jednom predmetnom slučaju i direktora Javno komunalnog preduzeća "Mediana" zbog mogućeg nezakonitog postupanja u oblasti radnih odnosa. Prijava protiv sudije prosleđena je Visokom savetu sudstva i Ministarstvu pravde, a druga Ministarstvu finansija i Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja. Prijave i protiv sudija: JV-S. Marković

Prijavljen je bio i sudija i nekadašnji predsednik Privrednog suda u Nišu Božidar Stanković. U javnosti poznat po tome što je kao predsednik tog Suda vozio auto sa lažnim tablicama, a mediji su pisali i o vožnji u alkoholisanom stanju. Agenciji je, pak, prijavljeno da je postupao koruptivno u jednom predmetnom slučaju, a predstavka je prosleđena Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Prijava je stigla i protiv Dragane Živadinović, koja je u vreme kada je Agencija dostavila odgovor novinarima, i dalje bila predsednica Višeg suda u Nišu.

Protiv Dragane Živadinović, predsednika Višeg suda u Nišu, podneta je predstavka zbog mogućeg nezakonitog postupanja ovog sudije. Imajući u vidu navode u predstavci, podnosilac je obavešten da Agencija nema ovlašćenja da preispituje zakonitost donetih sudskih odluka - naveli su iz Agencije.

Ona je uhapšena oktobra prošle godine i sumnjiči se za zloupotrebu službenog položaja.

Za Kocića samo mera opomene; foto: Vanja Keser Na osnovu prijava u navedenom periodu, protiv većine niških funkcionera Agencija je pokrenula i postupke za odlučivanje o postojanju povrede Zakona o sprečavanju korupcije.

Protiv Nebojše Kocića, predsednika Gradske opštine Medijana Grada Niša - postupak okončan rešenjem direktora Agencije od 16.04.2021. godine, kojim mu je izrečena mera opomene, jer je postupio suprotno odredbi člana 68. stav 2 Zakona o sprečavanju korupcije - navode iz Agencije.

Opomena se odnosi na povredu člana Zakona redovnog prijavljivanja imovine i prihoda. Ovo nije prvi put da je Kocić bio u sukobu s propisima, jer je pre nego što je zaseo u fotelju prvog čoveka najveće niške opštine bio u sukobu interesa zbog istovremenog obavljanja dve opštinske funkcije. Kocić je i dalje na čelu Opštine Medijana.

U periodu kada su bili vršioci zamenika načelnika niških uprava prijava je stigla i protiv Ružice Đorđević i Miljana Anđelkovića, a ishod postupka još nije poznat. Načelnica prijavljena zbog sumnje u korupciju; foto: Grad Niš

Miljan Anđelković više nije v.d. načelnika Uprave za komunalne delatnosti i inspekcijske poslove, dok je Ružica Đorđević postala načelnica Uprave za imovinu i održivi razvoj.

Merom upozorenja okončan je postupak protiv nekadašnjeg odbornika niške Skupštine Bojana Marinkovića, a merom opomene zbog sukoba interesa protiv ranijeg člana Veća Tihomira Perića.

Iako su prijavljeni i drugi funkcioneri opozicije i vlasti, Agencija protiv njih nije pokrenula postupke za odlučivanje o povredi Zakona zbog nepostojanja osnova, a to su:

Darko Bulatović - bivši gradonačelnik Grada Niša

Jelena Milošević - odbornica Skupštine gradske Opštine Medijana

Danijela Milićević - predsednica Nadzornog odbora JKP Objedinjena naplata Niš Na spisku i nekadašnji gradonačelnik Niša Darko Bulatović; foto: V. K.

Marija Ranđelović - član Gradskog veća Grada Niša

Dejan Ćirić - odbornik Skupštine gradske opštine Crveni krst

Marina Malbaš - nekadašnja v.d. načelnika Uprave za građevinarstvo

Započeti postupak po prijavi protiv odbornika Skupštine Gradske opštine Pantelej Gorana Dinića Agencija je obustavila, jer, kako navode, nisu utvrđene povrede Zakona o sprečavanju korupcije. Prijave su podnete i protiv ranijeg načelnika Uprave za poljoprivredu i razvoj sela i sekretara za poljoprivredu Grada Niša Saše Stoiljkovića i nekadašnjeg zamenika načelnika te uprave Ljubiše Stojanovića, a postupak nije okončan.

Sumnja u korupciju nije izostala ni kada je reč o institucijama kulture u Nišu i njenim čelnicima.

Tako je zbog mogućih nepravilnosti u radu podneta predstavka protiv direktorke niškog Pozorišta lutaka Milice Radulović, dok je zbog moguće povrede propisa iz oblasti radnih odnosa podneta predstavka protiv direktorke Istorijskog arhiva Snežane Radović.

Prijave i protiv nadležnih u kulturnim institucijama; foto: JV / Ljubica Jocić U odnosu na prethodne dve prijave koje su prosleđene nadležnom ministarstvu i inspekciji, Agencija je protiv nekadašnje direktorke Zavoda za zaštitu spomenika kulture Ljiljane Berić pokrenula i postupak.

Postupak je okončan rešenjem direktora Agencije kojim joj je izrečena mera javnog objavljivanja preporuke za razrešenje sa javne funkcije - navode iz Agencije.

Pripisuje joj se da je prekršila Zakon jer je bila u sukobu interesa. Berićeva je i smenjena aprila 2022. godine.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.