Niški Simfonijski kupuje instrumente za oko 14 miliona, oko 70 % muzičara svira na svojim instrumentima

Izvor: JužneVesti.com, 27.Maj.2024, 12:04

Niški Simfonijski kupuje instrumente za oko 14 miliona, oko 70 % muzičara svira na svojim instrumentima

Javnu nabavku za kupovinu muzičkih instrumenata vrednu nešto više od 14 miliona dinara raspisao je Niški simfonijski orkestar, a direktorka Tatjana Veličković Minčić kaže da će čak i nakon ove kupovine mnogi muzičari i dalje svirati na starim i dotrajalim instrumentima koji su njihovo vlasništvo. Napominje da trenutno oko 70 % muzičara koristi sopstvene instrumente.

Kao velika i istorijska stvar predstavljena je kupovina 15 novih instrumenata u februaru ove godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << a iz Simfonijskog kažu da je to prvi put da su od osnivanja kupili muzičarima gudačke instrumente.

Oko 70 % muzičara koristi svoje sopstvene instrumente, mnogi od njih su u ličnoj svojini muzičara, stari su i dotrajali, pa bi mnoge trebalo staviti van upotrebe i nabaviti nove orkestarske instrumente - navode iz Simfonijskog.

Sada planiraju nabavku i preostalih gudačkih instrumenata, čime će gudački deo orkestra biti "podnovljen". Međutim, kaže Minčić, ostaje da se novi instrumenti kupe i duvačkoj sekciji.

Ovom kupovinom nećemo rešiti sve, ali hoćemo veliki deo - objašnjava Minčić.

Inače, Simfonijski je nedavno dobio četiri violine, dve viole i dva violončela. Obezbeđena su i dva kompleta klarineta, jedna horna, jedna flauta i jedna oboa.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.