Niški Narodni muzej izlagao na Vučićevoj inauguraciji

Izvor: JužneVesti.com, 29.Jun.2017, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niški Narodni muzej izlagao na Vučićevoj inauguraciji

Kolekcija od 57 predmeta iz fonda niškog Muzeja izložena je u Palati “Srbija” povodom inauguracije novog predsednika Republike, a iz ove ustanove su tek danas obavestili javnost o tome. Nakon što su je na svečanosti videli brojni državnici i ostali gosti, u zgradi predsedništva će artefakti iz Antičke, Numizmatičke i Etnografske zbirke biti još mesec dana.

V. d. direktor Muzeja Nenad Spasić kaže da su ovu ustanovu kontaktirali iz Vučićevog kabineta i da su tražili >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << najvrednije primerke koji će biti izloženi sa predmetima iz ostalih krajeva Srbije, na izložbi povodom inauguracije predsednika koja je održana prošlog petka.

U pozivu je rečeno "nešto najkvalitenije i najimpozantnije što imate". Ja sam bio zapanjen - rekao je Spasić.

Inače, u Palati “Srbija” je, kako navode iz fonda Muzeja, izložena kolekcija od 16 komada nakita iz 4. i 5. veka, nalazi iz kasnoantičke nekropole iz Jagodin-male.

Posebnu pažnju, navode, izazvala je bronzana glava - portret poznatog eksponata niškog Muzeja, Carica Teodora, supruga cara Justinijana I, sa početka 6. veka. Iz numizmatičke zbirke izloženo je 47 primeraka vizantijskog novca od zlata i bronze, iskovanih u rasponu od 5. do 13. veka.

Drugi segment niškog dela izložbe sadrži raskošne ukrasne primerke i detalje ženske gradske nošnje u Nišu u 19. i sa početka 20. veka, iz fonda Etnografske zbirke.

U prvo vreme direktor Muzeja je, kako kaže, bio uplašen zbog premeštanja predmeta jer oni, navodi, vrede 3,7 miliona dinara. Bilo je potrebno da se bezbeno prevezu i osiguraju, u skladu sa zakonskim propisima.Foto: Narodni muzej Niš

Zato je tražio pomoć Grada koji je, prema njegovim rečima, ponudio da plati premeštanje artefakata u Beograd. Međutim, pošto su troškovi bili znatno manji nego što je očekivao, platio ih je sam Muzej.

Osiguranje i transport su koštali manje od 100.000 dinara. Narodni muzej ima i sopstvene prihode, imali smo toliko rezerve da te skromne troškove pokrijemo i damo neki doprinos. Na neki način smo to shvatili kao neki državni zadatak. Prosto nas zove kabinet predsednika da uzmemo učešće - rekao je Spasić.

Postavka je trebalo da bude vraćena u Niš odmah posle inauguracije, ali su iz kabineta predsednika Srbije imali još jedan zahtev - da ostane u Palati “Srbija” još mesec dana.

Iako nije precizirao zašto iz Muzeja ranije nisu obavestili javnost o svom učešću u svečanosti povodom inauguracije, Spasić je sugerisao da je to upravo zbog loše koordinacije i produžetka izložbe.

Saopšteno nam je iz kabineta da je predsednik impresioniran postavkom kao i gosti i da insistira da postavka ostane još mesec dana. To je novi momenat i mi smo zaključili da smo zapaženi, da nije to bilo samo protokolarno, čak naprotiv. Tada smo uvideli da to treba publikovati i skrenuti pažnju javnosti da je Niš uzeo primereno učešće u svemu tome i primio sve komplimente - dodaje Spasić.

Podsetimo, u petak 23. juna je upriličena svečanost povodom preuzimanja funkcije predsednika Srbije.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.