Niški Džedaji u borbi da niški studenti ne programiraju u sveskama

Izvor: JužneVesti.com, 21.Dec.2023, 15:49

Niški Džedaji u borbi da niški studenti ne programiraju u sveskama

Kako bi studenti Elektronskog fakulteta dobili potrebne uslove za rad i prestali da “programiraju u sveskama”, niški Džedajski pokret pokrenuo je akciju “Sa kolena na koleno” u kojoj je potrebno prikupljanje 80 desk računara kako bi se opremila dva kabineta. Za 4 dana akcije prikupljeno je 28 kompjutera.

Ideja da bivši studenti Elektronsko fakulteta koji su danas afirmisani u svojoj struci doniraju minimum jedan kompjuterski set, a ako su u mogućnosti i više, poručuju >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << niški Džedaji i dodaju studenti i dalje obavljaju programske zadatke u sveskama, što direktno utiče na kvalitet obrazovanja i razvoj studenata.

Inicijativu su pokrenuli profesori sa Katedre za računovodstvo koji su naveli da Elektronski fakultet godišnje upiše do 200 studenata, dok učionice za vežbe imaju svega 35 računara.

Kao posledica toga, nastaju velike gužve na vežbama i praksama, a većinu predavanja i kolokvijuma studenti rade u papirnim sveskama. Iz ukazane situacije zaključili smo da nemamo vremena da čekamo i time dozvolimo da još jedna generacija studira sa takvim hendikepom i zato smo pokrenuli donatorsku inicijativu “Sa kolena na koleno” - navode Džedaji.

Da bi prikupili potrebne računare i opremili dva kabineta iz Džedajskog pokreta navode da je potrebna “generacijska briga”, što kako kažu podrazumeva da se u akciju priključe ne samo bivši studenti, već i IT zajednica iz Niša, ali i cele Srbije.

Cilj je hitno opremanje kompjuterskim setovima dve laboratorije za studente Elektronskog fakulteta. Cena po setu je 45.500 dinara, a pojedinci uplatu mogu direktno uplatiti na račun 160-460970-95, svrha uplata je “S kolena na koleno” a primalac Džedajski pokret - navode iz organizacije.

Rezultat akcije, kako kažu je briga o dolazećim generacijama i investicija u buduću radnu snagu i dodaju da se u prvih 4 dana akcije priključilo 7 kompanija, te da je prikupljeno 28 računara.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.