Niške srednjoškolke idejom o platformi za psihološko savetovanje pobedile na hakatonu

Izvor: JužneVesti.com, 11.Maj.2021, 17:49

Niške srednjoškolke idejom o platformi za psihološko savetovanje pobedile na hakatonu

Učenice prve godine niške Gimnazije “Bora Stanković” osmislile su platformu za psihološko savetovanje uz pomoć koje bi žene zakazivale razgovore sa stručnjacima, a taj njihov nacrt pobedio je da onlajn hakatonu “Inovacije u biznisu” koji je proteklog vikenda organizovao Deli prostor.

Na takmičenju koje je trajalo 48 sati, u konkurenciji sedam ženskih ekipa, tim “The Powerpuff Girls” koji čine Jana Simić, Kaja Gavrilović i Tatjana Živadinović dobio je najviše >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << poena od stručnog žirija za ideju pružanja psihičke podrške ženskim osobama bilo kog doba.

Žene, devojke i tinejdžerke bi bile u prilici da postave neka pitanja na koja bi im odgovorilo neko stručno lice poput psihologa, psihijatra ili psihoterapeuta i ta mogućnost bi se plaćala 30 evra mesečno. U slučaju da nisu u prilici da plate postoji mogućnost besplatnog razgovora sa volonterima ili studentima psihologije - kaže jedna od učesnica Tatjana Živadinović.

Uradile su nacrt sajta; foto: printscreenOve niške srednjoškolke objašnjavaju da su na ovu zamisao došle zbog pandemije u kojoj su mnogi u izolaciji.

Tokom zatvaranja provodile smo vreme samo sa svojim porodicama i falio nam je razgovor. Pored toga suočavale smo se i sa pritiskom oko prijemnog ispita, primetile smo da su devojčice i devojke bile pod sve većim uticajem društvenih mreža gde sve deluje savršeno i zbog toga su dodatno razmišljale o svojim nedostacima i problemima. Svi oko nas su bili u lošijem mentalnom stanju - objasnjava Kaja Gavrilović.

Inače, ove devojke su i članice učeničke kompanije EkoLim koja proizvodi solarne panele od limenki i koja je pobedila na regionalnom takmičenju učeničkih kompanija.

Još jedna uspešna ideja ovih učenicaNeke od takmičarskih ideja koje su takođe rezultat ovog hakatona su i aplikacija za čuvanje pasa, sajt za prodaju prirodne kozmetike, onlajn apoteka, aplikacija za onlajn zakazivanje termina kod lekara i platforma za pomoć osnovcima pri upisu u srednju školu.

Kako kažu iz Deli prostora koji je ovaj hakaton organizovao kroz projekat ,,Poveži žene - podeli znanje” osim nagrađivanja pobedničke ideje, ideja je i da se promovišu mladi ambiciozni ljudi, sa ciljem da budu primećeni u društvu i dobiju finansijsku podršku za realizaciju svojih ideja.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.