Izvor: Medijski istraživački centar, 07.Nov.2012, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niška policija počela istragu u niškom KPZ-u

Piše Zorica Miladinović (Danas)
Pripadnici Policijske uprave Niš koji su detaširani u niškom Kazneno-popravnom zavodu saslušali su juče načelnicu Odseka za komercijalne poslove Valentinu Krstić, u postupku koji vodi o tome ko je od zatvorskih službenika medijima dostavio poverljivi dokument zatvorske uprave. Reč je o dokumentu vezanom za kriminal i korupciju.
Saslušanje je obavljeno po „urgenciji“ Višeg javnog tužilaštva u Nišu, potvrđeno je autoru teksta.
 - Detaširani policajci su Krstićevu ispitivali u vezi sa jednom polurečenicom u nedeljniku „Tabloid“, iz jula ove godine, iz koje bi, valjda, trebalo da se vidi da je neko novinarima dostavio formalnu naredbu v.d. upravnika KPZ-a Gordana Božića kojom se određuje vanredni nadzor zakonitosti poslovanja i na kojoj stoji oznaka „poverljivo“.
- I ovaj i sledeće vanredne nadzore isposlovali su upravo Krstićeva i grupa bivših i sadašnjih zatvorskih službenika koji su prethodno, ali i nakon toga, ukazivali na dugogodišnje i milionske zloupotrebe svim nadležnim instancama u zatvoru i izvan njega – kaže za Danas Aleksandar Cvejić, advokat niškog Centra za ljudska prava, koji je prisustvovao saslušanju Krstićeve.
Agencija za borbu protiv korupcije u avgustu je zaštitila Krstićevu statusom uzbunjivača, nakon što je ona Ministarstvu pravde, Upravi za izvršenje zavodskih sankcija, Agenciji za borbu protiv korupcije, tužilaštvu, policiji i nadležnima u zatvoru više puta ukazivala na ozbiljne zloupotrebe u kojima navodno učestvuje i deo zatvorske uprave. Ona je sa grupom kolega Agenciji dostavila i dokumenta o „nezakonitostima“, među kojima su „mahinacije“ prilikom nabavke opreme, materijala, goriva, ogreva i stočne hrane, „sumnjivo“ plaćanje rada osuđenika ili „lažiranje i nestanak dokumentacije“. Agencija je dokumentaciju prosledila niškoj policiji i tužilaštvu, ali Krstićeva do danas nije pozvana da pruži informacije „na ove okolnosti“.
- Umesto da brzo i revnosno postupa u slučajevima ozbiljnih sumnji na zloupotrebe u KPZ-u kojima se nanosi ogromna šteta državnom budžetu, tužilaštvo i policija u Nišu se „hitno“ bave „otkrivanjem“ onih koji su na moguće zloupotrebe ukazali, što je krajnje besmisleno – kaže Cvejić.
Vreme za proveru Uprave za izvršenje krivičnih sankcija

Aleksandar Cvejić ocenjuje da bi nadležni državni organi trebalo pre svega da provere rad Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, koja je najčešće i godinama „žmurila“ pred mogućim kriminalom, korupcijom i nezakonitim trošenjem budžetskih sredstava u zatvorima u Srbiji. On smatra da je „krajnje vreme“ da u Upravu „uđu“ policija, tužilaštvo i budžetska inspekcija.
MIC je još 8. avgusta objavio istraživanje o navodnim zloupotrebama u niškom KPZ-u „DRŽAVA TOLERIŠE KRIMINAL U ZATVORIMA“
 

Nastavak na Medijski istraživački centar...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Medijski istraživački centar. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Medijski istraživački centar. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.